SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt

Nemrég írtunk az SVS PB-1000 mélyládáról, méghozzá csupa szépet és jót, mert nagyon jól szerepelt a kipróbálás során. Most a kínálat tesztelésének második felvonásaként a legkisebb zárt modellel, az SB-1000 típussal ismerkedünk meg közelebbről. 

Honlapunk történetének első évei során, valamiért mostohagyereknek számítottak az aktív mélysugárzók, pedig nélkülük nem létezik komplett házimozi rendszer. Ezen, részben szándékosan, szerkesztői koncepció alapján, másrészt a hazai kínálat bővülése okán változtattunk. Az SVS nem csak Magyarországon számít új névnek, a gyártó csak alig nőtt ki a gyermekkorból. Ettől nem kell megijedni, mert létrehozói több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ami egyértelműen meglátszik, (illetve hallatszik) a termékeiken.

Bátran ki merjük jelenteni: mélyláda nélkül elképzelhetetlen egy házimozi. Ennek több oka van, amiket rövidesen egy komplett cikk keretében vázolunk, Kedves Olvasóinknak. Tehát kell az aktívszub, de felmerül a kérdés, hogy milyen rendszerű, felépítésű legyen? Az SVS kínálatában az általánosan elterjedt zárt és basszreflex szubládák mellett hengerek is felbukkannak, mindegyiknek megvan az optimális felhasználási területe. A mélynyomók piacán eleinte a reflexesek uralkodtak, de egyre többen keresnek zárt dobozokat, ilyen a kis SB-1000 is. Előlapján éppen csak elfér a 12 colos hangszóró kosara. Adatait nézve, a 12 kilós tömeg és a 33x33x33 cm-es méret nem készteti nyálcsorgatásra a házimozi megszállottakat. Mi is azok vagyunk, de nem ítélünk látszat alapján, amit ebben az esetben is jól tettünk.

SVS SB-1000 aktív mélyláda hátlap  SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt SVS SB 1000 back

Pontosan ugyanolyan elektronikai egységre bízzák az SB-1000 meghajtását, amit reflexes testvérének tesztelésekor megismertünk, talán ezért is közös a kezelési leírásuk. Ez aSledge STA-300D, DSP által vezérelt D osztályú erősítő, melynek dinamikus csúcsteljesítménye 720 watt, folyamatosan 300 wattot ad a hangszórónak. A többi adat is ígéretes: a frekvenciaátvitel 24-260 Hz között +/- 3 dB-en belül marad. A hangszóró csak méretében különbözik a PB modellétől, a könnyű és szilárd membrán hosszúlöketű, nagy terhelhetőségű tekercset építettek mögé, kettős ferritmágnessel és így tovább. 50, 80, 120, 160 és LFE skálázású frekvenciaváltó potmétert, fix 80 hertzes állítható magasáteresztő szűrőt, kapcsolható készenléti automatikát, 0-180 fok között állítható fázisszabályzót, sztereó RCA be- és kimenetet trigger és hangfal bemenetet is kapott. Maga a szubláda MDF-ből készült, súlya és kopogtatásra kongó reagálása alapján arra következtetünk, nem igazán vastagok a falai és a merevítését sem vitték túlzásba.

SVS SB-1000 aktív mélyláda hátlap  SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt SVS SB 1000 rear

Az előlapon a levehető, selyembevonatú keret mögött, a hangszórón kívül, egy LED-et találunk, ami készenléti állapotban piros, üzemben kék fényt ad. Kétféle színű, prémium fekete furnér és zongora fehér burkolat közül választhatunk.

SVS SB-1000 aktív mélyláda  SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt SVS SB 1000 white front

A tápkábel és az RCA szubkábel csatlakoztatása után még egyszer ellenőriztük, hogy a beállítások megfelelőek-e, hangerő kétharmad, fázis nulla, frekvenciaváltó LFE állásban, majd elindítottuk a NAD T757 házimozi erősítő automatikus kalibrálását. Szerencsénkre a megszokott pozícióban, baloldali frontsugárzó szomszédságában remekül érvényesült az SB1000 hangja. A tesztet filmekkel indítottuk. A Drive, Inception, The Dark Knight,Terminator Salvation, Tron: Legacy, The Last Stand, Oblivion és a Valkyrie alkotások 1-2 jelenete is előkerült. Kerestük a filmek legizgalmasabb, effektekben bővelkedő pillanatait és az SB1000 esetleges gyenge pontjait. Reflexes testvére helyére állítva, látszólag ez pöttöm kocka szinte elvész a szobában, de csak addig, ameddig csendben pihen. A hangjától egyik ámulatból a másikba estünk, hiszen gyártója egyik alapmodellje, ami ráadásul nem is különösebben drága. Bármelyik filmrészletet indítottuk el, a kis testből induló mélyhangok hulláma kellemesen betöltötte a 22 négyzetméteres, átlagos, 2,7 m magas szobát. Falbontásról természetesen nem beszélhetünk, a Valkyrie elején, a repülőgép támadást megelőző gépágyú lövések hangjától nem akartunk kiugrani a gatyánkból, mint a PB-1000 tesztelésekor, hiába ugyanakkora az erősítő teljesítménye, hiába nagyobb, 30-as a membrán. A zárt konstrukció teljesítményigénye magasabb, mint a reflexesé és a dobozméret sem elhanyagolható, amikor nagy hangnyomást szeretnénk elérni. Ettől függetlenül az SB-1000 méretét meghazudtolóan nagyot szól. Kipróbáltuk a hangerő egyébként nem ajánlott, maximumra emelését az STA-300D erősítőn, torzítás nem tapasztaltunk. pontosan annyi szubbasszus hanghullámot tett hozzá a filmekhez – és ami kellemesen meglepett minket, a zenékhez is – amennyi szükségesnek tűnt, sem többet, sem kevesebbet. Két kedvenc koncertfilmünk: Adele Live At The Royal Albert Hall és Celine Dion A New Day mindegyik száma megkapta azt a mélyhang támogatást, ami elismerő mosolygásra készteti a hallgatóságot. Előjött a zártság reflex-szel szembeni előnye: megfogottabb, pontosabb, gyorsabb.

SVS SB-1000 aktív mélyláda  SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt SVS SB 1000 woofer

Meglátásunk szerint egy kisebb, legfeljebb 18 négyzetméteres helyiségben még inkább elemében érezné magát az SVS SB-1000, mint a mi „tesztlaborunkban”.

Természetesen műszeres méréseket is végeztünk, de előtte speciális lemezeinkkel is próbára tettük az SVS mélynyomót. John Patitucci kimondottan rezonanciateszt céljára szolgáló „E_Bass” és „Contrabass” gitárjátéka nemkívánatos rezgésekre kényszerítette az SB1000membránját, de csak 80% hangerő felett, ami megbocsájtható. Az általánosan ajánlott és alkalmazott 2/3 állásban minden a legnagyobb rendben volt, még az alsó frekvencia határérték is, bár 24 hertzes mérőjel nincs a lemezen, csak 25, de azt tisztességgel megszólaltatta.

Az SVS SB-1000 tesztje során elsőként apró méretét figyelmen kívül hagyó erejére figyeltünk fel. De ez önmagában kevés lenne a boldogsághoz. Tervezőinek sikerült pontossággal és gyorsasággal ötvöznie a decibeleket, és ez elismerést érdemel.

Itt el kell mondanunk ugyanazt, amit a PB-1000 tesztjének végén: a gyártó és a forgalmazók 30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalnak az SVS mélyládákra. Kockázattól mentesen hazavihetők, saját rendszerben kipróbálhatók, ennél korrektebb és gálánsabb ajánlat kevés van a szórakoztató elektronikai piacon. Súlyos hiba lenne kihagyni a lehetőséget, ha valaki éppen mélynyomót keres.

SVS SB-1000 aktív mélyláda

Süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramja:

SVS SB-1000 aktív mélyláda süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramja  SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt SVS SB 1000 MLS

Az 50 Hz-es beszakadástól eltekintve a zárt doboz 150 Hz-ig jófiúként viselkedik.

 

Frekvencia-torzítás diagram:

SVS SB-1000 aktív mélyláda frekvencia-torzítás diagram  SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt SVS SB 1000 THD

Lényegesen magasabb 2. harmonikus torzítás, mint a reflexnyílásos bátyusnál, de valószínűleg még ez is jócskán a meghallhatóság határa alatt van.

 

Szobában mért frekvenciaátvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja:

SVS SB-1000 aktív mélyláda szobában mért frekvenciaátvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja  SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt SVS SB 1000 frekvencia

Ő is jobban viseli magát egy nappaliban, mint a süketszobában – szimpatikus tulajdonság! 25 Hz-től 200 Hz-ig +/-5 dB, talán csak ez alatt esik nagyobbat, mint a PB-1000.

 

Frekvencia-váltó mérése:

SVS SB-1000 aktív mélyláda frekvencia-váltó mérése  SVS SB-1000 aktív mélyláda teszt SVS SB 1000 frekvencia valto

Alsó állásban kb. 55 Hz, felső állásban majdnem 300 Hz a vágási pont, elegendően széles bármely rendszerhez.

 

Felépítés: zárt
Hangszóró mérete: 30 cm
Beépített erősítő típusa: D osztályú
Beépített erősítő teljesítménye: 300 W (720 W dinamikus)
Készenléti áramfelvétel: 0,5 watt
Frekvenciaátvitel: 24-260 Hz (±3 dB)
Méretek: 30x330x330 mm
Tömeg: 12,2 kg
Ár: 160 000 Ft (prémium fekete furnér)

180 000 Ft (zongora fehér burkolat)

Forgalmazó: Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Webshop: www.svsound.hu

Mérleg

+ Kis terjedelméhez képest nagy hang jön ki belőle

+ Egyszerű, de hibátlan doboz kivitel

+ Zárt felépítésének köszönhetően, viszonylag gyors és pontos

– Tápkábele nem IEC, hanem „borotva” csatlakozós

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  4.5
Hangnyomás:  4
Kivitel:  4.5
Ár/érték arány:  4.5

 

forrás: AV-Online.hu