SVS Prime Tower hangfalpár teszt

Akik komolyan érdeklődnek a klasszikus mélyhangok iránt, már ismerik az SVS aktív szub-hangfalait. Az elmúlt időben több alkalommal teszteltük az SVS márka más hangfalait, melyek nagyon jó benyomást tettek ránk. Most az álló hangfalpárt vizsgáltuk.

 

Az SVS Prime Tower álló audiophile hangfalak hangzása, – mint azt már korábban is írtuk – eltér az eddig ismert tengeren túli társak produkciójától. Mivel egy korábbi 5.1 -es tesztben már többé-kevésbé megismertük az SVS Prime Tower teljesítményét, nem volt kérdés, hogy egy tisztán sztereó környezetben is megvizsgáljuk.

A hangfalak felépítése

A klasszikus álló hangsugárzók karcsú kabinetje jó alapot ad a stabil, vibrációtól mentes kialakításra. Esetünkben is erről van szó, ugyanis az SVS Prime álló hangfalak esetében jó mechanikai merevítést kapott hangdobozokat láthatunk. Az előlapot nemcsak öncélúan készítették olyanra amilyen. A szépen megmunkált hangfalakat felfelé karcsúsodó formába átmenő kialakítással alakították ki, és ez a forma – a diffrakciós hullámok elkerülésére – a figyelmes tervezés eredménye. A hangszórókat védő selyem keret is követi az élek letörésének vonalát melyek még inkább növelik a hangsugárzó megjelenésének egyediségét. Tesztalanyunk az ársáv alapján talán nem kaphatná meg az Audiophile jelzőt, de a Prime mégis olyasmivel büszkélkedhet, aminek alapján túllép a saját kategóriáján. Ebben a kategóriában még nem, de a magasabb minőségi osztályba sorolt hangfalaknál, már bevált gyakorlat, hogy a tervezésnél úgynevezett fél utas hangszórókat is alkalmaznak.

A magas-sugárzó felépítése.
SVS Prime Tower hangfalpár teszt magas  SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalp  r teszt magas

A három és fél utas konstrukció, leginkább a nagyobb teljesítményű, minőségi hangfalaknál fordul elő, ahol már igencsak indokolt ez a megoldás, mivel a nagy kilengéseket produkáló mély hangszórókra bocsájtott magasabb frekvenciáknál, már hallhatóvá válnának az úgynevezett doppler effektus jelei. A plusz fél út abban segít, hogy a felső basszus sokszor bosszantóan erős jelei kordában legyenek tartva, ezért a tervezők a 165 Hz-es frekvenciavágás mellett döntöttek, amivel elérhető, hogy a hangzásnál, ne dúsuljon fel túlzottan a felső basszustartomány. A hátsó reflexnyílás megkettőzése első ránézésre érdekes lehet, mert ezek nem csak a légmozgás surrogását hívatottak elkerülni. A két mély-sugárzó egymástól szeparált kamrába került, ezért a hangfal itt egy keresztmerevítést is kapott, ami pontosan középen helyezkedik el.

SVS Prime Tower hangfalpár teszt db  SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalp  r teszt db

A közép és mély hangszórók Polipropilén membránt kaptak, viszont a magas hangszóró alumínium dóm, amit egy fém rács védelmez, és ez tartja a körgyűrű alakú akusztikus lencsét is. Az előlap példásan vastag, ami ez által remek rezgéscsillapítást biztosít, úgyhogy a doboz megépítésében semmiféle kritikus megépítési hibát nem találtunk. Kellemes extrának számít, hogy cserélhető, és csavarosan állítható gumilábakon áll, ami nem egy ráragasztott tappancs, hanem komoly, állítható tüske formájú gumi, de ezek mellett sokkal izgalmasabb, hogy fémből készült tüskék is rászerelhetőek, ha erre van igény. Többféle burkolattal készül, nálunk a zongoralakk fekete vendégeskedik, és a napfényben megcsillanó kabineten látszik, hogy az SVS Prime Tower álló hangfalak kivitelezése, gondos megmunkálása hibátlan.

Tesztelés közben

Az alig 93 centiméter magas és 20 centiméter széles hangsugárzó nem tűnik fenyegetően agresszívnek és a fentebb leírt letörés még karcsúbbá teszi a dobozt, ami lássuk be, nem igazán az amerikai dizájn elveket követi. Gyanússá teszi a dolgot azonban az a tény, hogy az „amerikai izomzat” ott van legbelül, és hogy a gyártó megengedi hozzá a 250 Wattos erősítő használatát is. Az SVS Prime hangfalakat egy Hegel H-160 sztereó erősítővel hajtottuk meg. Ez a kiváló minőségű erősítő, a szigorúan beállított frekvencia követésével tökéletesen alkalmas az SVS hangfalak minőségi megszólaltatására. Mint már említettem, ez a hangsugárzó, egy egészen más állomása az amerikai hangfalgyártásnak. A tengeren túli gyártók egyszerűen nem akarják a harsány hangzást nélkülözni, de az SVS bevállalja a barátságos és bensőségesebb hangok prezentálását. A Prime Tower álló hangfalpáros számos, teszteléshez használt felvételünk alkalmával bebizonyította, hogy már-már angol Hi-Fi-s érzeteket tud kelteni a hallgatóban. Érdekesség, hogy Amerika szülöttjeként is, tud olyan nyugodt hangon szólni, hogy akár egész nap hallgatható legyen, még akkor is, ha tesztelés közben – bevalljuk – néha a kelleténél is több teljesítménnyel hajtottuk őket. A forszírozott terhelés hatására sem kezdett harsányan és élesen szőrös hangzásúvá válni, a hangkarakter megmaradt a maga természetes valójában. A nagy részletességű HD FLAC Norah Jones felvételeket olyan stabilan és bensőségesen továbbította, ahogy azt csak a legjobbak tudják. Az előadó, Day Break című lemezének számaiban hallható ének és zongora hangok kiemelkedően élethűen szóltak az összeállított rendszeren.

SVS Prime Tower hangfalpár teszt  SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalp  r teszt

Természetesen „kemény” próbára is ítéltük a Prime Tower hangfalpárt, mégpedig a Metallica legújabb albumával, a Hardwired…To Self-Destruct-al. Tud a hangfal morcos hangon is kommunikálni, ilyen zenéken, ahol hemzsegnek a hangszerek és feszes a tempó, a Prime simán tudta tartani az ütemet, kontrollált és nyílt maradt, a hangja nem fordul át kakofóniába. De figyelem, fontos tudnunk, hogy a hangfal basszus prezentációja leginkább a falaktól való távolságra érzékeny. Kísérleteink során tapasztaltuk, hogy az SVS Prime Tower álló hangfalak szeretnek távolabb állni a falaktól, ellenkező esetben összemosódhatnak a közepestől mélyebb frekvenciák. Nem kell extrém nagy távolság a saroktól, de a 60 cm-es távolság betartása indokolt, ilyenkor már sokat tisztulnak a hangok. Mivel a Prime hangja elég mélyre megy, a teljességet akkor tudja nyújtani, ha elég nagy helyiségben használjuk, mert ha nincs megfelelő hely a nagy hullámhosszúságú hangoknak, akkor deficitet szenved az igazi mélyhang-átvitel, amit érdemes figyelembe venni.

Az SVS Prime Tower a kép szélén látható, de hogy ne érezze, hogy egyedülálló kapot társat is, mégpedig a nagyobb álló doboz az SVS Ultra tower személyében.
SVS Prime Tower hangfalpár teszt front  SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalp  r teszt front

Elkönyvelhetjük, hogy az SVS Prime Tower álló hangfalak hallgatása felüdülés volt számunkra, mondhatni páratlan élmény az óceánon túli kínálatból.

Ajánlás

A tesztelés tapasztalatai alapján leírhatjuk, hogy az SVS Prime dobozokból kijövő hang olykor elementáris erővel, néha meg simogatóan finoman, kellemesen vett körül bennünket, a hallgatott zeneszámtól függően. A Prime Tower-t letisztult, elegáns kinézet jellemzi és olyan hangzás, ami az eddig ismert tengeren túli gyártókkal ellentétben, szokatlanul finom hangkarakterrel rendelkezik. Viszonylag szerény érzékenysége miatt kell, és igényli is a komoly erősítő teljesítményt, és ha ez megvan, akkor a hangképben meglesz a kellő dinamika tartomány és a mindenkit elbűvölő klasszikus sztereó térhatás is, ami a gondtalan, élménybeillő zenehallgatáshoz kell. Mind ehhez már csak az ár/érték arány, amiről említést kell tennünk, ami a véleményünk szerint az optimális szintre van pozicionálva.

Tesztösszesítő:

Hang: 89
Általános: 88
Végeredmény: 88,5
Ár/érték arány: 8,9
Értékelés: Nagyon jó/ Kíváló

 

Röviden és velősen:

SVS Prime Tower hangfalpár teszt EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJggg Kiváló hangzás
SVS Prime Tower hangfalpár teszt EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJggg Nagyon jó mélyhang átvitel
SVS Prime Tower hangfalpár teszt EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJggg Gyönyörü lakkozott kivitel
SVS Prime Tower hangfalpár teszt EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJggg ár / érték arány

 

Tovább a termékhez