SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt

Az SVS hangfalakat ajánlott mindenkinek megismerni! A felszólítás indokolt, mert a klasszikus felépítésű hangfal típusból a gyártó szinte mindent kihozott, amit csak lehetett.

 

Út a házimozi “mennyországba…”

 

Az SVS Prime Tower álló audiophile hangfal megbízható alapot szolgáltat a két, vagy többcsatornás audio rendszerek számára. Mi most egy 5.1-es házimozi összeállítást teszteltünk

.svs-prime-5-1-hazimozi-hangfalszett-teszt-szett SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt SVS Prime 5

Bontsuk darabjaira a rendszert

 

SVS Prime Tower álló hangfal

Előzetesen meg kell jegyeznem, hogy nem őskövületekre gondolok, amikor klasszikusként hivatkozok rájuk. A 80-90-es években elkezdett, mára ikonikussá váló, álló dobozok hangfalépítésének a mintapéldányaival állunk szemben, nem pedig a még korábbi laposabb típusúval, aminek szintén reneszánsza van mostanában. Tesztünk elkezdéséhez vegyük át a padlón álló klasszikus hangfalépítési szabályok kritériumait. Álló hangsugárzók esetében a karcsú kabinet jó alapot ad a stabil, vibrációtól mentes kialakításra, esetünkben is jó mechanikai merevítést kapott hangdobozokat láthatunk. Az előlap nemcsak öncélúan kapott egy szépen megmunkált, és felfelé trapéz formába átmenő letörést, hanem a diffrakciós hullámok elkerülése céljából is.

svs-prime-5-1-hazimozi-hangfalszett-teszt-par SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt SVS Prime 5

A három és fél utas konstrukció a nagyobb teljesítményű hangfalaknál indokolt, mivel a nagy kilengéseket produkáló hangszórókra bocsájtott magasabb frekvenciáknál, már hallhatóvá válnának a doppler effektus zavaró jelei, tehát házimozi hangfalként nagyon is indokolt a háromféle méretű hangszórós rendszer, és ezért indokolt az SVS Prime frontoknak a három és fél utas kialakítása. A plusz fél út abban segít, hogy a felső basszus zavaróan erős jelei kordában legyenek tartva, ezért praktikusan az alsó mély hangszórónak sokkal mélyebbre vették a rájuk engedett felső frekvencia határát. A hátsó reflexnyílás megkettőzése első ránézésre érdekes lehet, mert ezek nem csak a légmozgás surrogását hívatottak elkerülni. A két mélysugárzó egymástól szeparált kamrába került beépítésre, ezért a hangfal itt egy keresztmerevítést is kapott, ami pontosan középen helyezkedik el. Az előlap példásan vastag, ami ezáltal remek rezgés csillapítást kapott, úgyhogy a doboz megépítésében semmiféle hibát nem találtunk. Kellemes extrának számít, hogy cserélhető, és csavarosan állítható gumilábakon áll, ami nem egy ráragasztott tappancs, hanem komoly, állítható tüske formájú gumi, de ezek mellett sokkal izgalmasabb, fémből készült tüskék is rászerelhetőek ha erre van igény.

svs-prime-5-1-hazimozi-hangfalszett-teszt-crossover SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt SVS Prime 5

A prémium minőségű hangváltó: kondenzátorokkal, légmagos- illetve vasmagos tekercsekkel és vastag nyomvonalú nyáklapal.

SVS Prime Satellit

A jóval kisebb SVS Prime Satellit, mini háttér-hangsugárzók, ha lehet még jobban néznek ki, mint a front hangfalak. Miért látszik ez a pici hangsugárzó jobbnak? Az SVS Prime Szatellit egy arányosan miniatürizált kétutas monitor hangfal.

svs-prime-5-1-hazimozi-hangfalszett-teszt-polcsugarzo SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt SVS Prime 5

A kis reflexdoboznak az arányai tökéletesen harmonikusak, ezekkel a méretekkel és a csillogó kinézettel inkább díszdoboznak látszik, vagy a mérete alapján akár számítógép hangszórónak is nézhetnénk. Többféle burkolattal készül, de nálunk a zongoralakk fekete vendégeskedik, és a fényben megcsillanó kabineten látszik, hogy a megmunkálás hibátlan.

SVS Center

A center-sugárzó három utas és nagy teljesítményű, pont úgy mint a front hangsugárzók. A basszreflex kialakítás miatt elég mélyen van az alsó frekvenciahatár, tehát a párbeszédekben a mély-bariton hangú szereplők is jól hallhatóak, elég mélyre megy a center hangja.

svs-prime-5-1-hazimozi-hangfalszett-teszt-center SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt SVS Prime 5

Az erősítő nem tolja az alacsony frekvenciákat a mélysugárzókra, ami ezáltal természetes hangzást tud produkálni, és ezzel a megállapítással szinte már el is érkeztünk a teszteléshez, de mielőtt még belefognánk, előtte még essen szó azokról a csodálatos mély hangokról és az azokat létrehozó subwooferről

 

SVS PB 1000 aktív basszusláda (opcionális )

Manapság általában kis mélyládákat építenek jó nagy hangszóróval, de az SVS ebben is másképpen gondolkodott. A gyártó kivételesen nagyméretű dobozba tette a 10” inch-es, 25 cm hasznos átmérőjű légrezgetőt.

svs-prime-5-1-hazimozi-hangfalszett-teszt-pb1000 SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt SVS Prime 5

A mért frekvenciaátvitel 19-270 Hz között +/- 3 dB-en belül marad, miközben 25 és 190 Hz között példás linearitást mutat. A könnyű és szilárd membrán természetesen hosszú löket úttal rendelkezik és nagy terhelhetőségű tekercset építettek hozzá, mindezt kettős mágnessel. Ennek köszönhető, hogy a PB 1000 elképesztően erős és pontos, hangzását kellően mélyre menő basszushang jellemzi. A hangoló nyíláshoz hasonló kialakításút még nem is láttam. A meglehetősen nagy keresztmetszetű reflexcső hátrafelé, felfelé és a sarok felől középre is tekeredik. A hossza ismeretlen, de körülbelül 35 (!) cm-re benyúlva még nem volt vége. Hangfalépítő körökben ilyenkor a tapasztalt építők már megjegyzik, hogy az ilyen konstrukciótól nagyon mélyre hangolt alsó frekvenciát kapunk és ebben az esetben pont erre van igényünk. Hogy szükség esetén sztereó erősítőként is alkalmazható legyen, sztereó vonalbemenetet és hangfal kimenetet is kapott. Természetesem minden extra jár az aktív hangsugárzóhoz: vágási frekvencia állítás, fázis állítási lehetőség, automata ON-OFF kapcsolást is találunk a szolgáltatások között.

Sound Path Subwoofer izoláló rendszer

Az SVS egy tuning kiegészítővel is ellátta tesztalanyunkat. A speciálisan mélysugárzóba rögzíthető lábak, tapasztalatunk szerint drámaian képesek elcsatolni a Subwoofer-t a padlótól, ezzel jelentősen javítva a hangminőséget, illetve az alattunk lakót mentesítheti filmnézési szokásaink melléktermékétől, például a csillár vibrációjától – és még sorolhatnám.

svs-prime-5-1-hazimozi-hangfalszett-teszt-talp SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt SVS Prime 5

A fém keretbe ágyazott meglehetősen puha és kellemesen rugalmas gumi pogácsák nagyok és karakteresek. Hatásuk a felszerelés után olyan, mintha egy rugón ülne a Sub-csatorna reproduktora. Szerintünk óriási találmány.

Tesztelés közben

Az SVS Prime hangfalakat Onkyo referencia házimozi erősítőnkkel hajtottuk meg. A THX minősítés és a végfok adatai szerint, a basszus 5 Hz-től rendelkezésre áll (ezzel később még foglalkozunk). Szigorúan beállított frekvencia menete kiválóan alkalmas az SVS hangfalak minőségének elbírálására. Apropó, Prime, mint Optimus Prime a Transzformers-ből? Nem kell sok fantázia ezután, hogy melyik filmmel kezdődjön a tesztelés. Igen, az első rész került a lejátszóba. Úgy gondoltam kicsit kevés háttérnek az SVS Satellit, ezért az erősítőn kicsi hangfal állásba kapcsoltam a választó kapcsolót. A kalibrációs bemérés ellenőrzésekor egyébként 90 Hz-es vágási frekvenciát állított be hozzá az Onkyo, így az ez-alatti frekvenciák a Subwoofer-re kerülnek át. A Satellit sugárzó hátlapjára egy fali rögzítőt is szereltek, ennek segítségével akár egy falba fúrt csavarra felakasztható.

svs-prime-5-1-hazimozi-hangfalszett-teszt-hgl SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt SVS Prime 5

Optimus fővezér beszédhangja a center sugárzóból szólva is rettenetesen erős, és ha átkerül a front hangfalakra, akkor is tónusban marad, ezzel hibátlan élményt ad a az ilyen képi átmeneteknél is. Érdekes, valami sugallat hatására a Halálos iramban – Fast Five része jutott eszembe, és ezt a filmet is megnéztem a tesztelés során. Ennek a mozinak a hangja sokkal jobban hozta az elvárt hatást. A „Verdák” hangja zsigerig hatol, de a filmben a csúcshatás akkor ért igazán, amikor a két Dodge Charger-el Braga úr trezorját végigvonszolva zúznak át a városon, ami szuper élethű volt, bár a valóságban természetesen még nem hallottam ilyet, de biztos, hogy így kell szóljon az „esemény”. A különféle lőfegyvereknek a hangja drámaian fokozzák az izgalmakat. A hatások erősek az ütközések velőt rázóak és a basszus…? A klasszikus hangfalépítés mintapéldánya ez a basszusláda, az összhatás szuper. Pestisen szólva király ez a mélysugárzó, elismerésem a fejlesztőknek, mert annyira elementárisan szól, hogy a legjobbak között kell említenem. A szubszonikus hangok a legmélyebb hallható frekvencián is kottázhatóan precízek és bármekkora kitérés esetén is mentesek a kísérő légmozgás okozta turbulens hangoktól, melyek egyébként nagyon zavaróak tudnak lenni. Megemlíteném, hogy a kiváló eredményt a hangdoboz a méretezéstől kapta, amin tetten érhető, hogy nem spórolósan tervezték meg. Kíváncsiságból az autó hangrendszerek teszteléseikhez használt „Bass I Love You” tételt is elindítottam, hogy is merném elmondani egy elégedett autó Hi-Fi tulajnak, hogy mit hallottam ekkor. A kanapém rezonancia frekvenciája 23-25 Hz, pontosan ez a frekvencia tartomány az, amelynél már az ember nem csak hallja, hanem nagy hangerőnél már a belső szöveteiben is érzi a hangot, ez egy aktív házimozisnak a mennyországba vezető út. A „Warcraft” film adaptációját megnézve, a mélycsatorna hiányérzet nélküli teljesítményére újra és újra rácsodálkozhattunk. A teljesítmény-centrikus elkötelezett „házimozisok” biztosan megkapnak mindent ettől az SVS Prime szettől, amire csak vágynak, úgyhogy a „kocka szikrája itt van eltemetve a földön.” (Optimus Prime)

Ajánlás

A szürke eminenciás kinézetű dobozokból kijövő hang, fenevadként árad felénk. Ezek a hangfalak a funkcionális felépítés mintaképei – semmi csicsa és fölösleges dizájnelem, letisztultság jellemzi a stílusát. A szett közepes érzékenysége miatt kell neki, és igényli is a komoly erősítő teljesítményt, és ha ez megvan, akkor minden OK – „Hadd szóljon!”. Az ár/érték arány optimális szinten van, talán a nevesebb gyártók többet is mernének kérni egy ilyen minőséget produkáló szettért, ami a pontozás szempontjából itt most sok pluszt jelent.

Tesztértékelés: (max. 100 pont adható)

Hangzás: 86
Zenei részletek bemutatása: 80
Térleképzés: 90
Dinamika / életszerűség: 88
Hangminőség (átlag): 86
Kidolgozás: 85
Kinézet: 80
Kezelhetőség / üzembehelyezés: 86
Gyakorlati értékelés (átlag): 83

 

Tesztösszesítő:

Hang: 86
Általános: 83
Végeredmény: 84,5
Ár/érték arány: 8,5
Értékelés: Nagyon jó

 

Röviden és velősen:

plus-4-16.gif SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt plus 4 16  Kiváló teljesítmény
plus-4-16.gif SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt plus 4 16  Nagyon jó mélyhang átvitel
plus-4-16.gif SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt plus 4 16  Gyönyörü a fényes kivitel
minus-4-16.gif SVS Prime 5.1 házimozi hangfalszett teszt minus 4 16  –

( lambert )

forrás: www.sztereomagazin.hu