SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt

Szívből örülünk, amikor valamilyen AV-Online profiljába vágó különlegességgel találkozunk, és azt bemutathatjuk Kedves Olvasóinknak. Ezért felfokozott izgalommal és lelkesedéssel fogtunk hozzá az SVS PC-2000 teszteléséhez. Mi benne a rendkívüli? Máris eláruljuk!

Azt már nem kell hangsúlyoznunk, hogy szubbasszus sugárzó nélkül nem beszélhetünk házimoziról, szerintünk mindenki tisztában van ezzel a ténnyel. De nem mindegy, milyen az a mélyláda, ez vonatkozik a felépítésére (zárt, passzívmembrános, basszreflex), membránméretére, annak sugárzási irányára, teljesítményére és még ki tudja mire. De szinte mindegyik valamilyen szögletes mértani test formájú, kocka vagy hasáb. Akadnak kivételek, például az SVS PC sorozatának tagjai, melyek jókora hengerek, első pillantásra akár azt gondolhatnánk róluk, hogy inkább a mélyhangokat csökkenteni hivatottak, úgynevezett basszuscsapdák. Réges-régen, autóhifiben volt múló divat ez a fazon, kihalásának egyik oka a gazdaságtalan helykihasználás volt, csak fekvő helyzetben fértek a csomagtartókba. Furcsa, de éppen ennek ellenkezője érvényes a PC sorozatú SVS szubcsövekre, hiszen szobában nem okoz gondot az álló henger. A ládákhoz képest kisebb alapterületet foglalnak el, aminek következtében – szerencsés esetben – könnyebb az elhelyezésük.

Visszatekintve az SVS cég múltjára, első mélynyomójuk pontosan ilyen, henger alakú volt, tehát egyfajta hagyománynak is tekinthető, hogy a mai napig szerepelnek csövek a kínálatban. Kissé szokatlan, de könnyű megbarátkozni ezzel a formával. Lakószobákban elég nehéz úgy elhelyezni egy ilyen fekete oszlopot, ami picit szemeteskukára is hasonlít, hogy az ne ríjon ki a környezetéből. Inkább dedikált moziszobákba való. Vagy mégsem? Ez ízlés és lakberendezői elképzelés dolga.

Hosszabb ideig, 7-8 hónapig kvázi referenciaként használtuk a PC-2000 elődjét (PC12-Plus), nem véletlenül. Hangjával levett minket a lábunkról és csekély helyigénye sem volt elhanyagolható szempont. Annak a modellnek saját talpa volt, a lefelé néző hangszórónak lökdöste neki a levegő molekulákat. Ennek köszönhetően érzéketlen volt a padlóburkolat fajtájára, nem igényelt mondjuk gránitlapot maga alá, ha egyébként kellemes, puha szőnyeg borította azt. Az a szubcső nem tesztelésre került hozzánk, mi voltunk kíváncsiak arra, mit tud, ezért elkértük a forgalmazótól. A raktárkészlet utolsó darabjáról lévén szó, úgy döntöttünk, majd az utódról szóló cikkben emlékezünk meg róla. Ezt olvashatják most.

SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt  SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt SVS PC 2000 hangszoro

Minden ellenkező híresztelés és vélemény ellenére úgy gondoljuk, az SVS PC-2000 elhelyezése részben és viszonylag kötött. A lefelé sugárzó kialakítás miatt minden irányban kellő távolságot ajánlatos tartani a falaktól, berendezési tárgyaktól, elkerülve a nemkívánatos visszaverődéseket, amik ugyanakkor, némely esetben hasznosak is lehetnek – helyfüggő. Másrészt könnyebbséget nyújt a (kábelek miatt csak részleges) forgathatóság, amit kihasználva, a reflexnyílás irányával tudunk játszani, azzal mintegy hangolni a mélynyomót. Egy hátul nyitott kockával/hasábbal ezt nem, vagy csak jelentős kompromisszumok árán tehetjük meg. Ebből a szempontból nekünk az elődmodell felfelé néző reflexnyílása tűnt ideálisnak, aki olyat szeretne, válassza a két nagyobb PC típus valamelyikét.

Az SVS PC-2000 tetőlapja fa és elméletileg cserélhető, amit nem próbáltunk ki, csupán a gyártó honlapján olvastunk erről. Egy biztos, kapható egyszerűbb, természetes erezettségű felülettel és csillogó zongoralakk bevonattal is.

SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt reflex nyílás  SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt SVS PC 2000 reflex port

A PC-2000 megkapta azokat a speciális, külön készletként is megvásárolható lábakat,amikről nemrég adtunk hírt. Nevük SoundPath Subwoofer Isolation System és tényleg összezsugorodott fánkhoz hasonlóak. Rugalmasságuk következtében biztosra vehető a padlótól való elcsatolás, de ez enyhén a stabilitás rovására mehet. A henger oldalának közepét ujjunkkal megbökve, a 82 centiméter magasan lévő fedőlapnál mérve, 1-1,5 centit kilengett. Mondhatják erre, nem kell lökdösni, ami jogos. Mivel a hangszóró mozgásának tengelyiránya függőleges, attól nem fog táncra perdülni a mélyláda.

SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt rezgéselnyelő talp  SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt SVS PC 2000 talp

A hengerpalást külső burkolata textília, egyfajta durvább hangszóróselyem, ami csinos öltözet, viszont előszeretettel gyűjti magába a port, felületére pedig a szöszöket, ezért rendszeres, gondos tisztogatást igényel. Szerencsére ennek a hangjára nincs hatása.

Az SVS PB-2000 tesztjében a méretére azt írtuk, hogy meglehetősen nagy, ezért nem könnyű számára helyet találni a szobában. A PC-2000 sem kicsi, térfogata (21×21)x3,14 x 82 cm = 113,5 liter, ez elhanyagolható mértékben kevesebb, nyugodtan mondhatjuk rájuk, hogy egyformák. Reflexcsövének belső átmérője 10 centi, ám akkorára szélesedik tölcséres pereme, hogy jónak látták 8 db csavarral rögzíteni. Ez biztosan nem fog elmozdulni a helyéről. Belül a cső úgy kanyarodik felfelé, hogy a henger középpontjába került, sajnos nem tudtunk olyan mélyre belenyúlni, hogy a túlsó végét kitapintsuk. Azt tudjuk róla, hogy szintén tölcsérben végződik és majdnem a tetőlapig ér, tehát igencsak hosszú.

SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt belső  SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt SVS PC 2000 inside

A henger padlólemezére csavarozták a mélysugárzót, ha oldalára fordítjuk, gyönyörködhetünk benne. Porszórással „festett” alumínium öntvény kosár, nagy kimozdulást (Xmax) engedélyező, hosszú élettartamú gumiperem és Nomex pille tartja helyén a polipropilén porsapkás alumínium membránt. A 2 col átmérőjű lengőtekercs hatalmas terhelést és hőmérsékletet képes elviselni, mozgását dupla ferrit mágnes segíti, hűtését a pólusvas jókora furata biztosítja. Az említett terhelést, pontosabban fogalmazva: áramot aSledge STA-500D erősítő adja, amely DSP kontroll alatt áll. Teljesítménye folyamatosan 500 watt, ami csúcsértékben 1100 is lehet. A benne lévő, 50 és 160 Hz között állítható keresztváltó 12 dB/oktáv meredekséggel vág, ez LFE bemenet használata esetén nem jut szerephez. A vonalkimenetre fixen 80 hertzre állított vágást alkalmaznak, a fázis 0-tól 180 fokig, rengeteg lépésben változtatható. A potméterek racsnis megoldásúak, ez nagymértékben megkönnyíti a pontos beállítást. Kapcsolóval választhatjuk az Auto üzemmódot, ami indulás tekintetében kellőképpen érzékeny, de csak körülbelül negyed óra tér vissza készenléti állapotba, ez nem rendellenes, csak azért említjük meg, nehogy valaki emiatt aggódni kezdjen. Sem a bekapcsolás, sem a kikapcsolás nem jár hallható zajjal. Mindez érdektelen lehet azok számára, akik vezérlő szálon (Trigger) keresztül adatnak parancsot a működési módokra, amihez megfelelő tudású erősítő vagy processzor is szükségeltetik. A bekapcsolt állapotot a szokásos, erőteljes kék LED fény jelzi, megvilágítja a környező falakat, de nem zavaró mértékben. Készenlétben a kis pilács diszkrét pirosas fényt ölt magára.

SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt Sledge STA-500D erősítő  SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt SVS PC 2000 Sledge STA 500D

A PC-2000 tápkábele cserélhető, amit meg is tettünk, IsoTek EVO3 Premier és HiDiamond Diamond 3 típusút vetettünk be a minél jobb hangzás elérése érdekében. Ugyanezt a nemes célt szolgálta az AudioQuest Wolf szubkábel, korábbi tesztünk bajnoka, ezen a téren semmit nem bíztunk a véletlenre.

Az SVS PC-2000 igazán kiváló minőségű megszólaltatni valót kapott, ezt a Cambridge Audio CXR200 és a Marantz SR7010 házimozi erősítők garantálták. A műsoranyag alapját a szokásos jelenetek képezték, melyek a következő filmekből származtak: Valkyrie, The Incredible Hulk, Drive, Tron, San Andreas, Legends of Jazz. Ezeken kívül 7-8 filmet végignéztünk az alatt a másfél hónap alatt, ameddig nálunk vendégeskedett ez a mélynyomó, mindegyikhez annyit tett hozzá, amennyi éppen kellett, sem többet, sem kevesebbet. Értelemszerűen nem kifejezetten szubbasszusra kihegyezett alkotásokról van szó, de csakis elismerő bólogatással, mosollyal nyugtáztuk, mennyire jól végzi a dolgát.

Nem meglepő módon, amit hallottunk tőle, az nagyon hasonlónak tűnt, mint amit a PB-2000 adott elő. Egyforma erősítő, hangszóró, konstrukció, csak a befogadó test alakja eltérő. Hangjában már a részletező képesség is felfedezhető, ami elvárható egy 300000 forintnál is drágább mélyládától, még akkor is, ha basszreflex felépítésű. Ennek köszönhetően koncertfilmjeink is remekül szóltak, sőt, néhány zeneszámot 2.1 felállásban is meghallgattunk, amit egyébként saját szórakoztatásunkra sosem teszünk. A PC-2000 nem rontotta a sztereó élvezetét, hanem kifejezetten az esetleges negatívumokra koncentráltunk.

SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt  SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt SVS PC 2000 subwoofer

A Drive zálogház kirablásos jelenetében, az üldözés végén alaposan megremegtette a padlót és alighanem a falakat is az aszfaltnak csapódó autó, a Tron mesterségesen generált (mintha a többi nem az lenne) basszusaitól a szomszédos konyhában csörömpölni kezdtek a poharak. A lövések feszesek, megfogottak voltak, mesterkéltségnek nyomát sem észleltük, ettől válik izgalmassá, ijesztővé egy annak szánt jelenet. Nem csak a hirtelen ránk zúduló effektusokkal remekelt a PC-2000, folyamatosan megadta a többi hangfalnak azt a fajta alig észrevehető támogatást, amitől szárnyal az élményfaktor. Sosem vált önállóvá, magamutogatóvá, ami igazi erény a mélyládák világában.

A műszaki leírásban olvasható 16 Hz szerintünk optimista adat, füleink már a 20 hertzes mérőjelet sem sorolták az értékelhető kategóriába, viszont a 25 teljesen rendben volt. Hangsúlyozzuk, ez a mi tesztszobánkra és beállításunkra érvényes, máshol, más körülmények között ettől eltérő képességeket mutathat ez a mélynyomó, ahogy az összes többi is.

Nem hivatalos méréseink során, maximális hangnyomásként 113 decibelt rögzítettünk, ez a 30 centisek kategóriájában kiváló érték, megérdemli a legmagasabb pontszámot.

SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt hátfal  SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt SVS PC 2000 back

Határozottan megnyerő produkcióval lepett meg minket az SVS szubcsöveinek legkisebbje. Tovább erősítette a gyártója iránti rokonszenvünket és feliratkozott azon mélynyomók listájára, amiket jó szívvel ajánlunk a házimozi rajongók egyre szélesebb táborának. Formájával kitűnik a nagy tömegből, ez akár megosztónak is nevezhető, de nekünk tetszett. Aki megvásárolja és nem elégedett vele, akkor 30 napon belül visszaviheti, de ilyenre még nem volt sok példa. Mi ez, ha nem a legjobb bizonyítéka az SVS mélyládák kiváló minőségének?

 

Műszaki adatok

Felépítés: basszreflex
Hangszóró: 30 centis (12 col), alumínium membránnal
Erősítő teljesítménye, típusa: 500/1100 W, D osztály
Frekvencia-átvitel: 16-260 Hz (±3 dB)
Bemenetek: LFE, sztereó RCA
Méretek: 87×42 cm
Tömeg: 23 kg
Ár: 309 900 Ft
Forgalmazó: Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Webshop: www.svsound.hu

Mérleg

+ Henger formája valódi kuriózum, sok helyiségben igazi probléma-megoldó lehet

+ Hatalmasat szól és ez nem megy a hangminőség rovására

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:  5
Hangminőség zenére:  4.5
Hangnyomás:  5
Kivitel:  4.5
Ár/érték arány:  4.5

 

SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt   SVS PC-2000 aktív mélyláda teszt SVS PC 2000 subwoofer