SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt

Hazai bemutatkozása, vagyis a forgalmazás indulása kapcsán már írtunk SVS mélyládákról, most a kínálat részletes tesztelésének első állomásaként a legkisebb reflexes változattal, a PB-1000 típussal ismerkedünk meg közelebbről.

Szeretünk hangfalakat tesztelni, mert roppant színes egyéniségek. Olyanok, mint egy hangszer, nem csak megszólaltatnak egy-egy hangot, de formálják is azt. Aktív mélysugárzók mégis ritkán kerülnek hozzánk önálló tesztre, holott ezek is fontos és karakteres részei a házimozi rendszereknek.

Mélyláda nélkül sokkal unalmasabb a házimozi, de más, ennél fontosabb okok miatt is kötelezőnek nevezhetjük a használatát. Filozofálhatunk azon, hogy ideális esetben minden egyes hangdoboznak képesnek kellene lennie a teljes hallható frekvenciaspektrum lesugárzására. De ez annyira nem életszerű elvárás, hogy filmek hangjából már a készítők is elkülönítik a mélyeket, diszkrét, LFE csatornára keverik, hogy azt egy külön szubbasszus sugárzó (subwoofer) gondjaira bízzák. Így megy ez sok-sok éve és így is fog maradni.

Tehát kell az aktív mélyláda, ám ekkor jön a kérdés, hogy milyen legyen? A válasz látszólag egyszerű, hiszen a legtöbb hangfalcsaládban találunk ilyenből legalább egyet. Majd jön az újabb gyakorlati probléma, amikor is kiderül, hogy a vásárló és a gyártó eltérően vélekedik a mélyhangok szerepéről, és esetleg a mozizásra használt helység sem zárt, hanem csatolt légterekkel, előszobával, amerikai konyhával, vagy akár egy a nappaliból induló lépcsővel és emeleti folyosóval is kiegészül. Ezek pedig mind nyelik a basszust. Vagyis megesik, hogy a gyárilag ajánlott és elméletben megfelelő aktív mélyláda kevésnek bizonyul.

Az SVS kínálatában akad néhány modell, amiket kimondottan a teljesítményre éhes és árakra érzékeny vásárlóknak készítettek. Ilyen a PB-1000 is. A 10 colos hangszóróval és előlapi reflexnyílással épített, 300 wattos láda a gyártó legolcsóbbja, mégis tekintélyt parancsolóan nagy és súlyos egyéniség. A 21 kilós tömeg és a 47 x 47 x 38 cm-es méret persze nem csak a teljesítményről árulkodik, hanem a származásról is. Az SVS egy igazi, USA-ban amerikaiaknak tervezett mélyláda. Ha autóhoz kellene hasonlítani, talán a Ford F-150 lenne a legjobb hasonlat, amihez képest a mi európai piacunk teli van Honda Jazz, Fiat 500 és Ford Fiesta méretű modellekkel. Bizony, a helyi piacot roppant rafinált törpikék és ügyesen megszerkesztett középméretűek uralják. No de ne is méricskéljük egymáshoz a japán és európai származású apró típusokat és az SVS legkisebb óriását!

Lássuk, mit nyújt az SVS PB-1000!

A DSP által vezérelt D osztályú erősítő dinamikus csúcsteljesítménye 700-720 watt. A kettő közül az egyik. Igen, a gyártó mind a két adatot megadta, ráadásul egy oldalon belül, egymás alatt pár sorral. No nem mintha sokat számítana ez a különbség. A többi adat is ígéretes: a frekvenciaátvitel 19-270 Hz között +/- 3 dB-en belül marad és a gyártó honlapján bemutatott mérési grafikon szerint 25 és 190 Hz között nagyon minimális kilengést mutat. A könnyű és szilárd membrán természetesen hosszú löketúttal rendelkezik, nagy terhelhetőségű tekercset építettek mögé  kettős mágnessel és így tovább. 80 Hz-ig állítható szűrőt, kiiktatható készenléti automatikát, fázis és hangerő potmétereket, keresztváltón átvezetett sztereó vonalbemenetet és hangfal bemenetet is kapott. Az előlapon a levehető, selyemburkolatú keret mögött, a hangszórón és a reflexnyíláson kívül egy apró LED-et találunk, ami készenléti állapotban piros, üzemben kék fényt ad.

SVS PB-1000 aktív mélyláda  SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt SVS PB 1000 rear panel

A termetes mélyláda méretes dobozban érkezik és mindjárt meg is lep minket azzal, hogy mennyire átgondoltan van csomagolva. Polisztirol ugyanis csak a sarkok körül van, de az a kartonra ragasztva. A doboz viszont dupla. Alighanem inkább félt a gyártó attól, hogy a doboz nem bírja majd a subwoofer súlyát, mint attól, hogy a termék szenved kárt a szállítás során.

Erről egy Louis de Funes film jut eszünkbe, amiben egy termetesebb utas leesik a vonatról, mire megkérdik:

– Megütötted magad?

– Nem, a peront!

A beüzemelés a mélyládáknál szokásos módon történik. Vagyis a bekötés után a lejátszón és az erősítőn is még egyszer ellenőrizzük, hogy a beállítások megfelelőek-e, majd kezdődhet a használat, a potméterek tekergetése és a láda tilitolizása. A teszt természetesen filmekkel kezdődött. A szokásos Drive, Inception, Batman – A sötét lovag, Transformers, Prometheus, TRON 2 mellett egyebek között felsorakozott a Serenity, Dark City és a Fountain is. Kerestük a filmek hangzásának sajátosságait és persze az SVSlegkisebb ládájának jellegzetességeit.

Nos, a hallottakat nehéz másképp értelmezni, mint hogy a PB-1000 erős. Sokkal erősebb, mint amit a leírt wattok sejtetnek. Az SVS háromszemélyes masszázsfotellé alakítja a kanapét, mindent és mindenkit átmasszíroz. Nem ez volt az első alkalom, hogy egy teszt alatt valami megzörrent a konyhában. Korábban is csörömpöltek már poharak mélyhangok miatt, no de most a konyhaszekrény egyik ajtaját is csapkodta. Az egész már-már abszurd, hiszen egy alapmodellről van itt szó, ami ráadásul nem is különösebben drága. Bármelyik filmrészlet került elő, a mélyhangok hulláma megrázott, megrángatott és meghintáztatott. Ráadásul, bármennyire is forszíroztuk, nekünk hallgatóként hamarabb volt nehezen elviselhető a 35 m2-es szobába szorított mélyláda minden porcikánkat megmozgató ereje, minthogy az torzítani kezdett volna. Értelmes keretek között nehéz túlhajszolni az SVS belépő subwooferét, ám mi megpróbáltuk ezt a keretet szétfeszíteni annak következménye volt a brutális, néha túlzó mélyhang áradat.

SVS PB-1000 aktív mélyláda  SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt SVS PB 1000 front

Később egy másik helyszínen, 22 négyzetméteres, akusztikailag viszonylag jól csillapított nappaliban folytattuk a mókát. Munkát is írhattunk volna, de egy házimozi rajongó számára szórakozás egy ilyen remek szubláda kipróbálása, használata. A hangerejét kb. 2/3-ra állítva és a NAD T757 házimozi erősítőt szakszerűen kalibrálva, pontosan annyi szubbasszus hanghullámot tett hozzá a filmekhez – és ami kellemesen meglepett minket, a zenékhez is – amennyi szükségesnek tűnt, sem többet, sem kevesebbet. Két kedvenc koncertfilmünk: Adele Live At The Royal Albert Hall és Celine Dion A New Day mindegyik nótája megkapta azt a mélyhang támogatást, amit már több másik, csúcskategóriás szubládával tapasztaltunk. Ezzel nem akarjuk azt állítani, hogy ugyanúgy szól, mint a háromszor annyiba kerülő konkurens modellek, de árkategóriáját messze felülmúlja és basszreflex felépítését feledteti, annyi bizonyos.

Akár egyszerű, vagy lelassított robbanásról volt szó, akár egy összetett, zenei basszusfutamról, a hallottak egymástól jól megkülönböztethetőek voltak. Ez általában a zárt ládák sajátossága, reflextől ritka, mint a fehér holló. Természetesen műszeres méréseket is végeztünk, de előtte tesztlemezeinkkel is próbára tettük az SVS mélyládát, kíváncsiak voltunk, mennyire állják meg a helyüket a műszaki leírás számadatai. Ennek során, füllel azt állapítottuk meg, hogy az a 19 Hz inkább 25, ami kiváló eredmény egy 25 centis hangszóróval felszerelt mélyládától.

Végszó

Az SVS PB-1000 mélyláda tesztje során elsőként a hatalmas erőre figyeltünk fel. Az árát meghazudtoló teljesítmény azonban nem az egyetlen erénye. Tervezőinek sikerült ötvöznie minden jó tulajdonságot, amitől kedvelhető, és ami miatt dicsérhető egy aktív szubbasszus sugárzó. Vigyorogva lehet élvezni egy rázkódó fotelben vagy kanapén ülve. Tudva, hogy a szomszéd még akkor is értesül róla, hogy filmet nézünk, ha a háza jó 20 méterre van a miénktől, mert a megremegő teraszajtó és az ablakok is elárulják majd a külvilágnak, hogy odabent most valaki nagyon jól érzi magát. Ezt tudja tehát az árában legkisebb SVS aktív szubbasszus sugárzó. Igen, csak árában, mert méretet illetően vannak apróbb termetűek is palettán, például az SB-1000, ami egy kompakt zárt doboz és már megkezdtük tesztelés előtti bejáratását. Utána – reményeink szerint – sorra kerül még néhány SVS: zárt és reflex felépítésűek, valamint talpon és lábakon álló hengerek.

SVS PB-1000 és SB-1000 aktív mélyláda  SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt SVS PB 1000 SB 1000

Ilyen produkció hallatán nem csodálkozunk azon, hogy a gyártó és a forgalmazók 30-45 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalnak az SVS szubládákra. Így nem kunszt, nincs benne semmi kockázat, aki egyszer hazavitte és kipróbálta valamelyik terméket, önszántából biztosan nem fogja kiadni a kezéből. Azt el tudjuk képzelni, hogy valamelyik szomszéd elrabolja. Hogy azért, mert a falakon keresztül is megtetszett a hangja, vagy netán elviselhetetlennek tartja a hatalmas hangnyomást, az már részletkérdés.

SVS PB-1000 basszreflex aktív mélyláda

Süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramja:

SVS PB-1000 aktív mélyláda süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramja  SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt SVS PB 1000 silent room

70 Hz felett igencsak rángatózik a görbe, de az ott már BASS-nak sem igazán nevezhető, nemhogy SUB-nak…

 

Frekvencia-torzítás diagram:

SVS PB-1000 aktív mélyláda frekvencia-torzítás diagramja  SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt SVS PB 1000 THD

Szubbasszushoz képest igen alacsony torzítás, de abból is a páratlan harmonikus dominál – baj nem lesz belőle, az biztos!

 

Szobában mért frekvenciaátvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja:

SVS PB-1000 aktív mélyláda szobában mért frekvenciaátvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja  SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt SVS PB 1000 SPL

Lényegesen szebb, mondhatni tankönyv-szerű a valós szobai körülmények közötti viselkedés – ebből látszanak a tervezéssel eltöltött hetek-hónapok. 25 Hz-től 200 Hz-ig +/- 4 dB, ez ott lent nagyon jónak számít!

 

Impulzus-válaszfüggvény:

SVS PB-1000 aktív mélyláda impulzus-válaszfüggvény  SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt SVS PB 1000 impulzus

Nagy, nehéz hangszóró, komótos mozgás – minden kiolvasható az ábrából.

 

Frekvencia-váltó mérése:

SVS PB-1000 aktív mélyláda frekvencia-váltó mérése  SVS PB-1000 aktív mélyláda teszt SVS PB 1000 freq

Alsó állásban kb. 55 Hz, felső állásban 200 Hz felett van a vágási pont, elegendően széles bármely rendszerhez.

 

Műszaki adatok

Beépített erősítő típusa: D osztály
Beépített erősítő teljesítménye: 300 W (720 W dinamikus)
Készenléti teljesítményfelvétel: 0,5 watt
Frekvenciaátvitel: 19-270 Hz (±3 dB)
Méretek: 467x380x467 mm
Tömeg: 21 kg
Ár: 160 000 Ft
Forgalmazó: Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Webshop: www.svsound.hu

Mérleg

+ Meglepően nagy teljesítmény és 25 centis hangszórótól szokatlanul alacsony alsó határfrekvencia

+ Egyszerű, de korrekt doboz kivitel

+ Basszreflex felépítésű, mégis megcsillant zárt ládás erényeket is

– Tápkábele nem IEC, hanem „borotva” csatlakozós

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  4.5
Hangnyomás:  5
Kivitel:  4
Ár/érték arány:  4

 

forrás: AV-Online.hu