Aktív mélyláda beállító és ellenőrző hanganyag

Tudjuk, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy aktív mélyládája mellé drága mérőműszert vagy egy egész napos beállítást vásároljon meg tőlünk, így ezzel kapcsolatban megpróbálunk egy kicsit a segítségetekre lenni. Megosztunk veletek az általunk is előszeretettel használt mélyláda beállító hanganyagot és annak egy egyszerűsített rövid használatát. (mindenki saját felelősségre használja)

A tévhittel ellentétben nem feltétlenül szükséges hozzá hangnyomásmérő műszer, hogy nagy vonalakban megállapítsuk számos elengedhetetlen dolgot:

  • állóhullámokat, kioltásokat és erősítéseket
  • frekvencia menetet
  • hangfalszett és a mélyláda fázisát
  • alsó határfrekvencia azonosítását

 

Állóhullámok, kioltások, erősítések, frekvencia menetet és alsó határfrekvencia azonosítás:

  1. Az első dolog amit meg kell tenni, hogy le kell játszani a 16 számot, hogy be lehessen állítani a hangrendszer referencia hangerő színjét, itt lehet használni a telefonok belső mikrofonját (nem pontosak, de legalább irányt adnak) Megközelítőleg 75dB  szintre kell beállítani a rendszer hangnyomását. Mivel ez egy “sztereó” felvétel, az erősítőnek sztereó üzemmódban kell lennie a mérés alatt.
  2. Ha meglett a hangerőszint, akkor jöhet a móka …. egyesével lejátszani a számokat és közben jegyzetelni a műszerrel mért vagy éppen hallott hangfrekvenciához tartozó hangnyomást. Hahóó a fülem nem hangnyomásmérő!, kiálthatunk fel, de nem is kell, hogy az legyen, egyértelműen hallani lehet majd a különbséget, a szoba által okozott a frekvencia mentben fellépő kioltásokat vagy éppen az erősítéseket.
  3. Jöhet a mélyláda és lehallgatási pozíció tologatás, állítgatás és persze mérés … újra meg újra, míg meg nem találjuk a leginkább egyenletes frekvenciamenetet.

 

Megjegyzés: telefon belső mikrofonja nem alkalmas 80 Hz alatti frekvenciák mérésére.

egyesével – jobb gomb – link letöltés másként