Az amerikai gyártó olyan meglepően robbant be az európai piacra, hogy a vetélytársak szinte levegőhöz sem tudtak jutni.

A hazai piacot is megrázta az SVS Ultra megjelenése. Mindent elsöprő teljesítményét és az eddig megjelent kritikákat figyelembe véve, nehéz elfogultság nélkül írni erről a „nagyfiúról”.

 

Felépítés

 

A saját tesztelési módszereinken végig menve, mindig megpróbálunk objektívek lenni, de ott vannak a makacs tények, a technikai részletek, amiket nem hagyhatunk figyelem kívül. Ebben az esetben a beépített húsz kilogrammos mély hangszóró és annak rendhagyóan nagy, 40 centiméteres átmérője, máris önmagában hordozza a különlegesség ígéretét és most még csak a hangszóróról beszéltünk, mert az egész hangfal, a maga nem kevesebb mint 55 kilogrammos tömegével, még impozánsabb benyomást kelt.

Az átlagostól eltérően, meglehetősen nagyra sikerült az építmény, egy keményen „házimozizónak” biztosan megakad rajta a szeme.

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16-Ultra aktív mélyláda - Menjünk még mélyebbre SVS SB16 Ultra akt v m lyl da teszt

Velünk is ez történt, de a felépítése miatt, az SVS SB-Ultra16 ugyancsak felkeltheti a főként zenehallgatók figyelmét is. Néhány támpontot adok, hogy miért van ez így! A kivételesen nagy hangnyomás keményen és áthatóan mindent rezgésbe hoz, nem csak a dobhártyánkat! Ez a házimozi élményfaktort szolgálja, de a felépítése szerinti kategória, a zárt doboz kialakítás, alapjaiban is jó alternatíva lehet az igényes zenehallgató közönségnek is. Nekik nem feltétlenül a hatalmas hangnyomás jelenti majd a többletet, hanem az SVS zárt rendszerének pontossága és hiteles megszólalása jelent majd örömöt.

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt erosito SVS SB16-Ultra aktív mélyláda - Menjünk még mélyebbre SVS SB16 Ultra akt v m lyl da teszt erosito

Az elszigetelt belső levegő mennyiség nem kedvez a nagy teljesítménynek, ezért a tervezőknek hathatós megoldást kellett találni az esetleges alacsony eredményű hangnyomás lehangoló hatásainak kivédésére. Erre a kihívásra a mérnökök egy Sledge gyártmányú 1500 Wattos D osztályú erősítővel válaszoltak, ami 5000 W csúcsokat tud produkálni!

Ha ezek után azt kérdezné valaki, hogyan lehet ezt a teljesítményt valósan hanggá alakítani, akkor a választ az egyedi meghajtó felépítésében találhatjuk meg. A hangszóró nem csak a hecc kedvéért lett ugyanis 20 kilós, hanem azért, mert az efféle hangszórókban használt, általában kb. 50 mm-es lengőtekercs helyett, itt egy 200 mm-es lengőtekercs található, amihez óriási mágneseket kell alkalmazni. A kemény felfüggesztésű membránt, tehát esetünkben rettentő erőnek kell megmozgatni. Hab a tortán, hogy a mérnökök nem érték be ennyivel, külön szolgáltatási extraként, az egyébként távirányítható mély-sugárzóba a készítők bele csempészték az okostelefonos kezelhetőséget is. A Subwoofer felső élen elhelyezett kijelzőn jól követhető a beállítások folyamata.

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt-v1 SVS SB16-Ultra aktív mélyláda - Menjünk még mélyebbre SVS SB16 Ultra akt v m lyl da teszt v1

Házimozi hangzás!

 

Az SVS SB16 Ultra sub-ot M&K Sound S300 házimozi hangfalak társaságában bemutatótermi körülmények között teszteltük, a forgalmazó Home Movie átlagos nappaliszoba méretű komplex házimozira optimalizált helyiségében. Azt tapasztaltuk, hogy éppen az aprólékosan paraméterezhető beállítások miatt, az SVS bámulatosan tud váltani a mozizás és a zenehallgatás között. Ahogy a filmeket és a zenéket váltogatva füleltünk hangos, de mégis ha lehet így mondani: komfortos és természetes hangok által körülvett térben ültünk. Számtalan esetben óriási robbanások és mindent megrengetően erős zajhatások váltogatták egymást.

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt sb16 SVS SB16-Ultra aktív mélyláda - Menjünk még mélyebbre SVS SB16 Ultra akt v m lyl da teszt sb16

A Mad Max „Fury Road”-ban, a hang olyan megdöbbentően hangos volt, hogy rezgett körülöttünk minden, mert ekkor már a vibráció nem tréfált! Hangsúlyozom, hogy egy precízen beállított rendszerről van szó, ezért most jön a meglepetés! Rátérve a tisztán zenei prezentációra olyasmi volt észlelhető, ami egy kisebb, átlagosabb rendszertől nem elvárható. Nevezetesen az, hogy amit sokan megszoktak, (mi is) a hangszeres zenékre való áttérés gyakran hangbeállítás módosítással jár, és itt mi most egészen mást tapasztaltunk. A bevezetőben említettem az alkalmazkodó képesség fontosságát, most elérkeztünk ehhez a részhez, hogy bővebben beszámoljunk róla.

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt_enterier SVS SB16-Ultra aktív mélyláda - Menjünk még mélyebbre SVS SB16 Ultra akt v m lyl da teszt enterier

Zenehallgatás

 

Az SVS SB16 Ultra esetében ugyanazokat az alapbeállításokat használva lehetőségünk van nagyszerűen hangzó, akár komolyzenei darabok hallgatásához is. A basszus reprodukcióra koncentrálva lehettünk figyelmesek olyan finomságokra, mint az üstdob valóban életszerű és túlzások nélküli, de mégis erősen megrázó és csúcspontokat döngető jelenlétére. Ha a bőgő hangját vagy a brácsáét füleltük, akkor meg azt vettük észre, hogy a felső tartományai annyira természetesen jelennek meg a front, és az oldalsó sugárzókon, hogy észre sem lehet venni az átvezetést, hála a parametrikus EQ beállításnak, ami a szoba akusztikai teréhez igazítható. Feltűnt, hogy szélsőséges műfajokhoz is mennyire kiválóan volt használható az SB16-Ultra. Mind ezek után a tesztelő már jócskán „bizalmat szavazhatott” az SVS-nek, úgyhogy elérkezett az idő, hogy az afféle „ereszd el a hajam” élményekkel is kényeztesse magát. Mi lehet erre jobb, mint egy világhíres metál zenekar zenéje?

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt dual SVS SB16-Ultra aktív mélyláda - Menjünk még mélyebbre SVS SB16 Ultra akt v m lyl da teszt dual

A Metallica koncertjei régóta fergeteges hatásúak és ezt nem csak élőben, hanem sok csatornás házimozi hangzásban is érdemes újra és újra átélni. Nos, ezzel a hangrendszerrel bátran vállalkozhattunk erre a nemes feladatra. A dübörgő banda gyakran dühös és zsigerig ható ritmus szekciójának megszólalásához, remek alátámasztást adott ez a rendkívüli hangfal remekmű. Összegezve, az SVS SB16 Ultra tesztelésekor választ kaptunk arra a kérdésre, hogy miért is kell a jó hangrendszerhez egy ilyen minőségű, a szubcsatornát megszólaltató Subwoofer. Az SB16 az alsóbb kategóriájú ládákra jellemző hibákat szinte teljesen kiküszöböli, itt nincs a reflex dobozokra jellemző surrogó léghang és a gyakran elkent, túlpuhított hangzás. Az SVS Ultrától gyorsaságot, pontosságot kapunk, és ami a legfontosabb, hogy az általa produkált kivételes mély hangzás jó zene és film rajongóknak egyaránt. Úgy tűnik az SVS dominálta a subwoofer-ek táborát, és teljesítményével egyszerűen az élre tört, ahol ádáz küzdelem folytatódik a még jobb mélyhangokért… Kíváncsian várjuk erre a többi gyártó válaszát.

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt par SVS SB16-Ultra aktív mélyláda - Menjünk még mélyebbre SVS SB16 Ultra akt v m lyl da teszt par

Ajánlás

 

El akartam kerülni a leírásban a szubjektív hatást, amit ez az eszköz kínál, de valószínűleg úgy jártam, mint azok a tesztelők, akik már kipróbálták, hogy mire képes az SVS SB16-Ultra. Sebaj, ennél nagyobb csalódás soha ne érjen és nem hiszem, hogy bárkit is érne ezzel a Subwooferrel kapcsolatban. Mint ez várható volt, én sem tudtam kritikát megfogalmazni a SB16-al kapcsolatban, ami nekem, mint kritikusnak ugyan csalódás, de a hallottak hatása után ezt boldogan vállalom.

 

lambert

 

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda

 

Iránytű

Ár: 899 990 Ft
Forgalmazó: Home Movie Bt.
Telefon: +36-1-2566478
Internet: www.homemovie.hu
Garancia: n.a.

 

 

Technikai jellemzők

Márka / típus SU G30 hálózati audio erősítő
Felépítés Zárt
Hangszóró 40 centis, kompozit üvegszál membránnal
Erősítő teljesítménye, típusa 1500/5000 W (folyamatos/csúcs), D osztály
Frekvencia-átvitel 16-460 Hz
Méretek 508 x 500 x 510 mm
Tömeg  55 kg

 

 

Tesztértékelés

Hangzás: 98
Mélyhang átvitel: 87
Pontosság, gyorsaság: 96
Dinamika / életszerűség: 98
Hangminőség ( átlag ) 97

 

Kidolgozás: 98
Kinézet / design: 96
Kezelhetőség / üzembehelyezés: 97
Gyakorlati értékelés (átlag) 97

 

Tesztösszesítő

Hang: 97
Gyakorlatban: 97
Végeredmény: 97
Ár/érték arány: 9,7
Értékelés: Kíváló / Csúcsosztály

 

A merész és jó árú aktív mélysugárzóiról ismert amerikai gyártó, az SVS legnagyobb hangfalait vettük górcső alá, mert tudni akartuk hogyan szól, amit az amcsik úgy zabálnak.

SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt
Az SVS leginkább aktív mélysugárzóiról ismert, pedig kínálatukban akad hagyományos, sztereó és házimozi hangfal készlet is. Igaz, ezekből mindössze két családot készítenek, a már általunk is tesztelt Prime sorozatot és az Ultra modelleket, amelyek közül eddig csak a kisebb, állványos típust hallgattuk meg. Két család nem sok, de van ebben is logika. Nem akarnak mindenkinek, minden kategóriában hangfalat kínálni. A Prime széria nyújtja azt, amit az SVS csapata elvár, jónak tart. Az Ultra pedig az, amit még reálisan piacképesnek tartanak. Igen, tudjuk, itt azt kellett volna írni, hogy a csúcsmodell az SVS tudásának legjava, ami bizonyos szempontból biztosan igaz is. Az Utra Tower ára majdnem 700000 Ft/pár. Ez az az árkategória, ahol még megbocsájtható, hogy nem lehet 16 féle egzotikus furnér közül válogatni, csupán a sima és a lakk fekete állnak rendelkezésre. Itt még nem feltétlenül elvárás, hogy egy külön erre a célra épült szoba falába legyen beépítve, vagy ideális társa legyen egy 4 milliós csöves sztereó erősítőnek. Az SVS ugyanis pontosan tudja, kiknek és mire tervezte a hangfalait. Az Ultra Tower nem távolodott el az SVS mozis gyökereitől és a minőség mellé erőt, stabilitást ígér. Sok-sok erőt, pontosabban fogalmazva: decibeleket!
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt szett SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt szett

A műszaki tartalom

A 116 cm magas dobozok nem a megszokott téglatestek. Az oldallapok és előlap találkozásánál a padlótól felfelé szélesedő letörés fut végig, ami miatt a hangfal szemből is egy kicsit olyan, mintha felfelé keskenyedne. Oldalról nézve persze egyértelmű a keskenyedés, hiszen a hátlapot alaposan megdöntötte a gyártó.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-side SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt side
Felülről nézve pedig kiderül, hogy az oldallapok sem párhuzamosak. Bár csak néhány fokos szöget zárnak be, de így is nyilvánvaló, hogy a doboz hátrafelé szélesedik. Ehhez az összetett formához jön hozzá, hogy a belső légtér két, teljesen elválasztott kamrából áll. A felső, ahol a magas és középfrekvenciás hangszórók dolgoznak, teljesen zárt.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-hangszóró SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt hangsz r
Az alsó, ahol a mélysugárzók pumpálják a levegőt, egy jókora hátsó reflexnyílással rendelkezik. A párhuzamos oldalak mellőzése és a 90°-os illesztések kerülése jól ismert taktika a hangfalgyártásban, így ezek a megoldásuk önmagukban nem forradalmiak. Ám az előtt mégis csak megemeljük kalapunkat, hogy csak a két, egymástól legtávolabb eső és legkisebb felület maradt párhuzamos!
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-inside SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt inside
Amikor ránézünk az SVS Ultra Tower hangfalakra, láthatjuk, hogy az oldallap alján kapott helyet a mélytartománynak szánt hangszóró. Mondhatnánk is, hogy ismerős megoldás, hiszen láthatunk hasonlót sok más típuson is. De mielőtt, legyintenénk, hogy láttunk ilyet már százat, s ezret, érdemes átpillantani a hangfal másik oldalára is, ahol egy újabb mélysugárzó van. Bizony! A két, egyenként 200 milliméteres hangszóró membránja egymással ellentétes irányban mozog, aminek mi az aktív mélyládák esetében is nagy rajongói vagyunk. A két hangfal így összesen négy darab, 20 centiméteres membránnal igyekszik a mélyhangokat előállítani.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-mélysugárzó SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt m lysug rz
A hátlapon pedig akkora reflex cső van, amin egy átlagos férfi kar könyékig eltűnik. Ehhez jókora szivacsdugó jár, hogy ha netán fal közelébe szeretnénk tenni, akkor lezárhassuk az orkán útját. Kicsit lentebb lakik a kettős kábelezésre és erősítésre alkalmas csatlakozó. A hangfal alján természetesen ott van a szokásos menetes anya tüskéknek. Az SVS itt egy újabb plusz pontot is begyűjtött azzal, hogy nem csak tüskéket, de gumi lábakat és alátéteket is adnak az Ultra Tower hangfalakhoz.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-hátlap SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt h tlap
Mekkora erő kell hozzá?

A gyártó 20-300 watt közötti erősítő használatát javasolja. Ám mi itt és most előre is szaladunk és a meghallgatás során szerzett tapasztalatainkra alapozva szeretnénk leszögezni, hogy a 20, vagy akár 80 wattos, hagyományos sztereó erősítőket ez a hangfal reggelire megeszi. Kér hozzá virslit, perecet, kávét és ezután még szomorúan néz ránk, hogy ugyanolyan éhes, mint előtte. Bőven 100 watt feletti teljesítmény kell ahhoz, hogy ezek a hangfalak igazán életre keljenek. Úgy 150-160 watt mellett már egészen vidám lesz a rendszer és persze az is, aki hallgatja.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-front SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt front
Hogyan szól?

Az SVS Ultra Tower hangfalakat ezúttal nem a szokásos, több hetes teszt periódus alatt vizsgáltuk, hanem a hazai márkaképviselet, a Home Movie demó szobájában. Éppen ezért, most nem is tesztről, hanem egy alapos meghallgatásról beszélünk. Igaz, ezt a szobát már jól ismerjük, igy majdnem olyan magabiztosan támaszkodhatunk az itt hallottakra, mintha a saját tesztszobánkban próbáltuk volna ki a szettet. A hangfalakat NAD C 375BEE és Musical Fidelity M5si sztereó erősítőkkel, Inakustik és Nordost kábelekkel, illetve TEAC UD-503 digitális lejátszóval hallgattuk. A NAD erősítővel rámenősebb, vagányabb, a Musical Fidelity elektronikájával finomabb, részletezőbb hangot kaptunk.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-Home-Movie SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt Home Movie
A meghallgatást a szokásos, könnyed “zenei bemelegítés” helyett alacsony frekvenciás hangmintákkal kezdtük. A Home Movie-s srácok épp érkezésünk napján üzemelték be az új szervert, így kíváncsian böngészték, hogy minden tesztanyaguk megvan-e, mi pedig türelmesen hallgattuk a 25, 28, 35 Hz-es hangokat. Itt jött az első meglepetés. Bár 25 Hz-en is érezni lehetett valamit, de egyértelmű volt, hogy a 28 Hz-es mintánál szólalt meg igazán a hangfal. Mindezt úgy, hogy igazából nem is kellett az erősítőt nagyon feltekernünk. 28 hertz, nem rossz! Ezek után, amikor megláttuk a termék műszaki adatai között ugyanezeket a számokat, kicsit felnevettünk, hogy ez bizony igaz. A folytatás egy sor elektronikus zene volt, amit az SVS dobozok félelmetes erővel passzíroztak a füleinkbe. Komoly házimozi hangfalszetteknek is becsületére válna ekkora erő. Ráadásul a mélyhangok sok esetben olyan energiával töltötték meg a szobát, ami egy aktív mélyládának is becsületére válna. Ezek után persze mi is elsőként elektronikus felvételeket tettünk be a lejátszóba. Kezdtük Björk, Robyn és Röyksopp dalokkal, ekkor már nem csak az erőt, de a hangfal egyéb erényeit is megkóstolhattuk. A Monument című dalt hallgatva, a több részletet és réteget fedett fel a rendszer, mint amit megszoktunk.

A meghallgatás során többször is átvariáltuk a rendszert. A legjelentősebb változást az erősítő cseréjével értük el. Egyszerűen úgy kellett az SVS-nek a Musical Fidelity mint egy falat kenyér. Kiegyenlített, nyitott és közvetlen lett. Ezzel a NAD elementáris erejét lecseréltük egy pontosabb és bizonyos értelemben zeneibb hangra.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-lifestyle SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt lifestyle
A tesztjeinkben oly gyakran használt felvételek sorából többről is elmondhattuk, hogy az SVS Ultra Tower tolmácsolásában valósággal szárnyal. Így járt Eline Gemert előadásában a Besame Bucho. Elemében volt Tori Amos is a Precious Things koncertfelvételével. A zongora egyszerre volt könnyű és tudott határozott leütésekkel erőt demonstrálni. Ám ami ismét meglepett, az hangszer térbeli pozíciója volt. Határozott és megkérdőjelezhetetlen volt mind a mélysége, mind az oldalirányú helyzete. A Cowboy Bebop főcímdala ugyan magával ragadta a hallgatóságot, de egy kicsit határozatlan, tompa és rendezetlen volt. Ezután jött Chris Jones és a Long After You Gone, ami alatt egy csepp selymességet hiányoltunk. Majd megszólalt a Miles Davis-től a Flamenco Sketches és mi beleszerettünk. Haladtunk tovább Amy Winehouse dalaihoz. Bár a fiatalon elhunyt énekesnő lemezeit joggal kritizálják a hangminőségre érzékenyek, Amy hangja úgy töltötte meg a szobát, hogy a kollégák az előtérből bejöttek, hogy meghallgassák. Ezek után maradtunk Nagy-Britannia hangjainál és jött Bat for Lashes amit az SVS Ultra Tower mesterien adott át. Tovább válogattunk a jól ismert dalok között, következett Elvis, Pink Floyd, Dire Straits. A rendszer hangja jellemzően könnyű, de néha kicsit definiálatlan volt.

Chilly Gonzales, Kari Bremnes felvételeivel vált egyértelművé, hogy az Ultra Tower egy kis előnyt ad a magastartománynak. Így a sztereó színpadkép kielégítő illetve jó volt, miközben a magastartomány nyitottsága gyakran magával ragadta a hallgató figyelmét. A Chaos Chaos – Love-ot hallgatva megállapíthattuk, hogy a lányok hangja nem audiofil értelemben vett tökéletes, ám cserébe a fotel remeg alattunk. A Moderat-féle Bad Kingdom meghallgatása egyike volt azoknak a pillanatoknak, amikor inkább lemondtunk a Musical Fidelity kifinomultságáról, cserébe a NAD elemi erejéért. Jött Robyn – Say it, a rendszer pedig lüktetett, ahogy kell. Ezúttal a NAD ereje helyett inkább értékeltük a Musical Fidelity nyitottabb, részletezőbb hangját. A Do It Again alatt a rendszer összhatása már briliáns volt, képtelenség nem lelkesedni érte. Ilyen zenét, ekkora erővel hallgatni élmény, kimerülésig. Ezután jött két nagy meglepetés, a Doing it Right (Daft Punk) és a Digging My Potato (Yoko Kanno & The Seatbelts). Előbbit amúgy is a mélyhangok próbájának tekintjük és a rendszer példásan szerepelt vele. Utóbbi a Cowboy Bebop válogatás lemezéről egy kis meglepetés volt. Ezt ugyanis nem a basszusai miatt szólaltattuk meg, de végül ezért jegyeztük fel. A mélyhangok megállítása ugyanis egészen kimagasló volt. Ez persze részben a szoba akusztikájának érdeme is, de nem elhanyagolható, hogy a hangfalak valóban jól megfogottak, jól kontrolláltak. A teszt végére összesen egy olyan elektronikus felvétel volt, aminek kapcsán bármi negatívat feljegyezhettünk. Ez a Röyksopp Running to the Sea, ami kicsit fémesen szólt. Tudjuk, hogy sokan, amikor majd leülnek elé, azt mondják, ez bizony tökéletes. Csak hát mi kritikusok vagyunk, nekünk az apró hiányosságok feltárása is a feladatunk.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-detail SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt detail
Semmi sem tökéletes, így az SVS Ultra Tower sem az. Ám az erényei egyértelműek: imádja a pop és rockzenét, gyakran az elvártnál is jobban szerepel blues művekkel. Hatalmasat játszik, ha elektronikus zenével hozzuk össze. Ám ha klasszikus vagy jazz felvételeket kell életre kelteni, akkor már vegyesen szerepel. A Prodigy, a Röyksopp, Aleph vagy a Moderat felvételeivel viszont döbbenetesen jól szerepelt.

A meghallgatás végén, miközben pár fotót készítettünk a hangdobozokról, a zene halkan tovább szólt. Ekkor derült fény a típus még egy erényére. Kis hangerőn is kiegyensúlyozott, ráadásul nem tompul el, ezért úgy beszélgethetünk mellette, hogy nem kell a minőséget illetően kompromisszumot vállalnunk.
SVS Ultra Tower álló hangfal teszt-tweeter SVS Ultra Tower álló hangfal teszt SVS Ultra Tower  ll  hangfal teszt tweeter
Megeszi az erősítőt

Általános erénye az ereje. Már amennyiben képesek vagyunk az általa kívánt teljesítményt mögé állítani. Különösen a mélyhangok gyors, dinamikus jól definiált és gyors lecsengésű természete igényli a wattokat. A magastartomány stabil, ami mozis szerepben hatalmas erény. A középtartomány megszólaltatásakor válogatós, bár gyors és nyílt illetve közvetlen, de kívánja és követeli, hogy az erősítő is nyílt, részletező legyen. A meghallgatás alatt egyértelművé vált, hogy az Ultra Tower kívánja a kifinomult erősítőt és követeli az erőt. Ez a két tulajdonság együtt nem lesz olcsó.

Összegzés

Az SVS Ultra Tower hangfalak igazi hifi szerkezetek, elismerésre érdemes erővel és minőséggel. Ám azt le kell szögeznünk, hogy hangzásuk nem az audiofilek igényeihez lett csiszolva. Ezek a hangdobozok leginkább elektronikus, pop- és rockzenével tudnak kiteljesedni. Ennek ellenére, nem egy alkalommal tudtak jazz felvételeket is imádnivaló módon tolmácsolni, de nem ez a fő erényük. Nyitott és fényes, de nem finomkodó. Az SVS Ultra Tower inkább hatalmas, stabil erővel és már-már mélyládához méltó frekvenciájú basszusokkal tudja lenyűgözni hallgatóságát.

Műszaki adatok

 • Felépítés: háromutas, négy hangszórós, reflex hangolt álló doboz
 • Frekvencia-átvitel: 28 Hz-32 kHz (+/- 3 dB)
 • Névleges impedancia: 8 Ohm
 • Érzékenység: 88 dB
 • Ajánlott erősítő teljesítmény: 20-300 W (ajánlásunk szerint több mint 100 W)
 • Magassugárzó: 2,54 cm-es alumínium dóm
 • Középsugárzó: 2 db 16 cm, üvegszál szövet membránnal, alumínium öntvény kosárral
 • Mélysugárzó: 2 db 20 cm, oldallapba szerelt
 • Színvariációk: valódi tölgy és lakk fekete
 • Méretek: 1143 x 350 x 413 mm
 • Tömeg: 34,2 kg
 • Ár: 699 990 Ft
 • Forgalmazó: Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Mérleg

+ Hatalmas erő és kivételes tűrőképesség, bátran fel lehet hangosítani, sőt, szabályosan ordíttatni sem bűn

+ Halkan is kiegyensúlyozott, kellemes hangú, ezért háttérzene szerepre is nagyszerű

Mindössze kétféle fekete közül választhatunk és az alakja sem feltétlenül fog mindenkit lenyűgözni

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 4.5

Kivitel: 5

Formaterv: 4

Ár/érték arány: 5[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Most, hogy saját testünkön is érzékelhettük az SVS új zárt rendszerű, zászlóshajó mélyládájának kolosszális frekvenciahullámait, leszögezhetjük, hogy a cég valami rendkívülivel állt elő. De mit kapunk, túl a hatalmas erőtartalékon? Cikkünkben kifejtjük mindazon tényeket, melyek összessége nem mindennapi terméket szült.

 

Mélyhangok mélyvize

Rutinos házimozi fanatikusoknak bizonyára nem kell ecsetelnünk az SVS név mögött álló tudnivalókat és történelmet. Néhány éve elkezdtek közép és felső kategóriás hangfalakat is gyártani (melyekről ugyancsak jelentek meg tesztek honlapunkon), de alapvetően mélysugárzói miatt jegyezzük, említjük e céget legtöbbször.

A mélyládák világában két oldal, az erő és a pontosság között billeg minduntalan a mérleg. A magas teljesítmény ma már nem különösebben elérhetetlen, köszönhetően a remekül felfejlődött, hatékony tápegységeknek és D osztályú erősítőknek. Nem is kell feltétlenül horror árat fizetnünk azért, hogy gatyarázó tornádót tudjunk otthonunkban generálni. Akkor kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha finomságot, tonalitást és felbontást akarunk kapni a basszusokban is. Ilyenkor máris százezreket ugrik a végösszeg, és bizonyos értékhatár alatt a várva várt veserázás mégis elmarad. Abszurdnak tűnhet, hogy 3-4-5 százezres összeg kifizetése után még egy pohár sem tört össze a vitrinben. Az erő megszállottjai úgy érzik, ezt illendő kifogásolni, az audiofilek viszont elégedetten dörzsölik tenyerüket, mert végre hallják a bőgőt, és a lábdobot valóságosnak merik nevezni.

SVS-SB16-Ultra-mélyláda SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra m lyl daAz igazi kihívás, amikor egekbe nyúló SPL (hangnyomásszint) és pontos mintavételezés egyszerre képesek megvalósulni. Elméletben csak ilyen mélysugárzóknak kellene léteznie, de ez olyan ábránd, mint hogy minden ember megérdemelne egy luxusautót. Akárhogy is, az SB16-Ultra az otthoni kategória határait feszegetve tesz olyan ígéretet, hogy középre billenti a fentebb említett mérleget. Ezért kb. 900 000 forintot kell fizetnünk. Igen, más ugyanekkora összegből komplett, nem éppen alapszintű házimozi rendszert vásárol. Mit tud hát az SB16-Ultra, amire a kisebb SVS modellek képtelenek? A válasz talán szemtelenül egyszerű, mégis igaz: mélyhangokat. Csak többet, jobbat, szebbet, mint az átlag. Hangfalakat is lehet venni egy autó áráért, mit kapunk cserébe? Olyan hangot, ami a lelkünkbe hatol, ami megizzaszt, könnyeket fakaszt stb.

SVS-SB16-Ultra-lifestyle-3 SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra lifestyle 3

Fontos tudnivalók

Igen, úgy tűnhet, hogy az SB16-Ultra nem más, mint egy fellelkesült amerikai fejlesztőcsapat újabb sikeres megnyilvánulása, hogy nyers erővel diadalt arathassanak. Valójában nem erről van szó. Itt a magas teljesítményadatok szükségszerűek, hogy egy megfelelően előkészített, csillapított akusztikai környezetben (ami ideális esetben egy kellő körültekintéssel felépített moziszoba) a mélyhangok szépen igazodjanak a műsorforráshoz. Magyarán egy high end mélyláda alapvető lényege nem különbözik a felsőkategóriás hangfalakétól. Azt a célt szolgálja, hogy úgymond beletegye a nézőt a filmbe, hogy a vásznon megjelenő vizuális cselekményt teljesebbé tegye.

Az SVS kedvező kondícióval bocsátja rendelkezésre termékeit. Ez alatt a 45 napos, kockázatmentes otthoni tesztelés lehetőségére gondolunk. Tehát ha nem válik be a mélyláda, a vásárló visszaviheti azt a bemutatóterembe. Ez a fajta lehetőség az 16-Ultra modellek esetében kivételesen nem vehető igénybe, két okból. Egyrészt a szépséges zongoralakk fekete felület kényes, óvatos bánásmódot igényel, ezért nem garantálható, hogy hetekig tartó használat után is tökéletesen ép marad. Másfelől az SB16-Ultra karaktere (köszönhetően a fedélzeti DSP-nek és a parametrikus EQ-nak) olyan gazdagon konfigurálható, hogy önmagában fél tucat mélysugárzó stílusából enged válogatni. Ha úgy tetszik, a hang olyan lesz, ahogy a tulajdonos beállítja (vagy telepítteti) magának.

SVS-SB16-Ultra-App SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra App

Mielőtt személyes tapasztalatainkra térnénk, úgy gondoltuk, célszerű lenne kitérni a tesztalanyunkban rejtőző érdekességekre. Így az olvasó számára is világossá válhat, hogy a közel egymillió forintos árért nem csak egy feketére lakkozott dobozt kapunk, benne hatalmas hangszóróval. A basszusok megszólaltatása (különösen magas hangnyomásszinten) ugyanis olyan sport, amihez néhány falemez és egy kónusz önmagában semmit nem ér, feltéve, ha nem összefüggéstelen brummogást, hanem kontrollált effektusokat akarunk hallani.

SVS-SB16-Ultra-lifestyle SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra lifestyle

Végül, de nem utolsósorban nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a nagy erőnek is ára van, túl a kifizetett forintokon. Ha ilyen bődületes teljesítményt akarunk szabadjára engedni, akkor számolnunk kell a szobaakusztikai hibák hatványozott érvényesülésével. Tehát előjöhetnek olyan zörejek, vibrációk, amiket korábban kevésbé vagy egyáltalán nem vettünk észre. Ezért, ha a leendő tulajdonos nem szeretne úgy filmet nézni, hogy közben fennhangon rázkódik a fal, berreg az ülőgarnitúra stb., célszerű konzultálnia a forgalmazóval és felvázolni a rendelkezésre álló környezet adottságait. Az elméleti cél továbbra is az, hogy a zene/film által nyújtott élmény jobb legyen, ehhez kiegészítésekre lesz szükség. Utóbbi alatt számos apróságra gondolunk, mint pl. rezgéselnyelő alátétekre a mélyládához, melyeket maga az SVS is kínál (ilyenek voltak az SB16-Ultra-n akkor is, mikor teszteltük).

SVS-SB16-Ultra-mélysugárzó-5 SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra m lysug rz  5

Nem túl nagy?

Laikusok azt gondolnák, hogy egy 40 centis hangszóró membránját nem lehet kellő sebességgel megmozgatni, vagy legalábbis nem fogja azt a villámgyors megállást produkálni, mint a kevesebb levegőt mozgató, feleakkora kónuszok. Jelen esetben nem szabad figyelmünket pusztán a masszív üvegszál tányéron legeltetni. Ne feledjük, hogy a tekercs mozgatásáért felelős, több mint húsz kilós, négytagú mágneselem önmagában extrém kapacitást produkál. Ehhez olyan lengőtekercs átmérő (20 cm) társul, ami korábban az otthoni szórakoztató elektronikában, legalább is az általunk ismert márkák között még nem létezett. Mindazonáltal az SB16-Ultra zárt rendszerű, tehát a bene lévő légtér rugóként tart ellen a membránnak, amihez kis alakváltozású, ugyanakkor magas kimozdulást biztosító peremet illesztettek. Tehát jelen esetben a nagy átmérőhöz nem a régi (és akkoriban még tényleg lomhább karakterű), indusztriális hangfal szörnyek technológiáját kapjuk, hanem olyan kihegyezett komponenseket, amiken az fejlesztők közel 8 éve kezdtek el tanakodni.

SVS-SB16-Ultra-mélysugárzó-3 SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra m lysug rz  3

Hogy a leadott jel ne csak gyors, hanem definiált is legyen, olyan erősítőt kellett alkalmazni, ami hatékony és kiszámítható. Így nem is meglepő, hogy az utóbbiakat teljesíteni képes D osztályú áramkör képezi a “csöppség” szívét. A Sledge gyártmányú, 1 500 W folyamatos teljesítményű (5000 W csúcsértékkel) modul 50 MHz-es Analog Devices jelvezérlő processzorral (DSP) egészül ki. Az elektronika jótékony funkcióját könnyebben megértjük, ha elképzelünk magunk előtt egy régi és egy modern konyhai csapot. Előbbiből fokozatosság nélkül, mindenfelé zubog a víz, míg utóbbiból csak annyi folyadék jön ki, egyenes sugárban, amennyit mi szeretnénk, illetve amekkorára a csap karját állítottuk. Az SB16-Ultra célja tehát nem az, hogy ránk omlassza a mennyezetet (bár specifikációját tekintve úgy tűnik, ehhez minden adottsága megvan), hanem hogy a magas kimenő jelet definiáltan, artikuláltan tudja szétlőni.

SVS-SB16-Ultra-amp-3 SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra amp 3

Szigorúan felhasználóbarát

Manapság sokan (jogosan) elvárják, hogy a birtokukban lévő műszaki berendezésekhez bárhogy, bárhonnan hozzáférhessenek. Ez alighanem az okostelefonos kényelem és lustaság velejárója. Előfordult már, hogy olyan mélyládát teszteltünk, amelyhez eleve kínáltak ingyenesen letölthető, mobileszközre telepíthető applikációt. Ez a lehetőség akkor még kisebbfajta csodának számított, ma már persze sóhajtozunk, ha nem jár eleve ilyen extra a termékhez. Az SVS mérnökei nem akartak, vagy nem mertek kihagyni ilyen ziccert, tehát az SB-16 Ultra mellé is kapunk applikációt. Az önkalibráció hiánya ellenére meglepően sokrétű, ugyanakkor átlátható az említett szoftver. Rajta keresztül aktiválhatunk szűrő módokat, ujjbegyünkkel tetszés szerint átállíthatjuk a frekvenciasávon illusztrált parametrikus EQ-t, tehát személyre szabhatjuk a mélysugárzó karakterét. Ezután a sémát elmenthetjük, ha zenéhez, filmhez vagy házibulihoz különböző profilokat szeretnénk használni. Ugyanezen applikáción keresztül változtatható a hangerő, fázis, polaritás és vágási frekvencia is. Aki nélkülözné telefonjának simogatását és a klasszikus megoldások híve, annak segítség lesz az ugyancsak gyárilag mellékelt infravörös távvezérlő.

SVS-SB16-Ultra-remote SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra remote

Az itthoni forgalmazó elmondása szerint fülre is egész ügyesen be lehet úgymond hangolni az SB16-Ultra mélyládát, amennyiben a felhasználó mindössze egy átlagos akusztikájú környezetben szeretne szórakozni. Ha dedikált médiahelyiség illetve házimozi szoba az alkalmazás közege, akkor értelemszerűen érdemes szakértői segítséget igényelni szobaakusztika korrekcióra és egyéb munkálatokra.

SVS-SB16-Ultra-display SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra display

Hangminőség

A fentebb említett tudnivalók, tippek jelentős része a Home Movie munkatársaitól származik. Az SB16-Ultra kipróbálása is az ő bemutatótermük moziszobájában történt. Rendhagyó módon nem saját tárunkból vitt referencia műsorok, hanem általuk használt filmes, koncertvideós jelenetek lejátszásával telt a tesztelés nagy része. Azt a bemutatót kaptuk meg, amit egy odalátogató ügyfél is kapott volna. Így sikerült jobban megértenünk, hogy az alsó frekvenciák milyen szélsőségek között kell, hogy helytálljanak, illetve milyen számos (vagy számtalan) módon lehet velük fokozni egy felvétel drámaiságát, erejét. Egyébiránt a mélysugárzóhoz ideális partnerként illeszkedtek az M&K Sound S300 sorozatú hangsugárzók, melyekről korábbi cikkünkben írtunk. Az Audyssey kalibrációval beállított rendszer lelkét Marantz házimozi processzor képezte, Vincent végerősítővel és Arcam UDP411 médialejátszóval. Most pedig térjünk a lényegre!

SVS-SB16-Ultra-lifestyle-2 SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra lifestyle 2

A Mad Max locsolócsöves jelenetében eleinte nem a basszusoké volt a főszerep, ezért volt időnk belefeledkezni a képi világba. Annál meglepőbb volt az a döbbenetes erejű lökés, ami a szobát megrázta, ahogy Charlize Theron eltiporta a főszereplőt. A már-már beteges intenzitással kikevert film impulzusait hidegvérrel és kíméletlenül adta vissza az SB16-Ultra. A völgyben elinduló kamion jelenetében, a hegyoldalon érkező motorosok megjelenését kísérő zene kalapácsként csapott szét a levegőben. Adrenalintól csöpögött a vászon, a hangok két kézzel rántottak be minket az események közepébe. A vibrációkat, lökéseket a lábujjunk hegyétől fejünk búbjáig éreztük. Olyan feszes és kemény effektusok születtek, amik ehhez a filmhez éppenséggel illettek is.

SVS-SB16-Ultra-exploeded SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra exploeded

Az Interstellar c. filmben harcra keltek a mélyhangok a szoba ellen, földöntúli energiák szabadultak fel. Saját testünkön érezhettük a hangsebességet átlépő űrsikló fülkéjének vibrálását, illetve a pilótákhoz hasonlóan mi is kicsit a székünkbe préselődtünk. E jelenet figyelemre méltó előnyét mutatta meg az SB16-Ultra-nak. Ugyanis a vadul pulzáló hullámok ellenére tisztán érteni lehetett a szereplők mondatait, illetve a fülke alkatrészeinek zörgését. Az M&K alapvető tulajdonságai nem süppedtek bele az alsó frekvenciákba, helyette rétegelten, elkülönülve tudtuk figyelni a részleteket, ahogy egy csúcskategóriás házimozi rendszertől el is várható.

SVS-SB16-Ultra-inside SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra inside

Nem maradtak el a zenei próbák sem. Egy sokak által referenciának tekintett, professzionális minőségű Michael Bubble koncert elindításakor (igen, a Fever-ről van szó) nagybőgőt kellett megszólaltatni. Ugyanezt a hallottuk már más szobákban, más mélyládákkal, otthoni környezetben is. Az SB16-Ultra a benne szunnyadó brutalitás ellenére kordában tudta tartani erejét. A húrok pendülései dominánsak és melegek voltak, de a rendszert alapvetően magas jelszinten terheltük, a teljes teljesítmény kb. 75 %-án járatva. Az énekhang és a zenekar többi része kiélezetten, kristálytisztán rajzolódott ki. Eközben a bőgő alátámasztotta, átkarolta a vokál sávot, de nem folyt össze vele, nem akarta maga alá nyomni. Ezt követően Daft Punk (Doin’ It Right) következett. Az előadás kicentizett volt, stúdiószerű. A zeneszámba belépő, jellegzetes alsó frekvenciás impulzusok a gyomrunkig eljutottak, de gondosan beosztott fokozatokkal és lecsengésekkel. Ahogy a frontsugárzókban véget ért az ütem, úgy a mélyhangok is azon nyomban elnémultak. Ugyanez a megfogott, dermesztően gyors karakter volt érezhető a Mad Max közben is.

SVS-SB16-Ultra-mélysugárzó-4 SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra m lysug rz  4

A gyorsaság és erő kombinációjának csúcspontjaként az Antal Nimród által rendezett, Metallica – Through the Never Blu-ray lemez mutatkozott be. A lábdob és a basszusgitár velőtrázóan ütős volt. Az ütemek extrém sebességgel támadtak, ill. halkultak. Ilyen kihegyezett és kitágult dinamikatartományt nagyon ritkán tapasztaltunk eddigi tesztjeink során, általában a még ennél is sokkal drágább mélysugárzók tudtak csak ilyen féktelen, ugyanakkor meglepően kontrollált erőt mutatni.

SVS-SB16-Ultra-front SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt SVS SB16 Ultra front

Végszó

A maga kategóriájában kiforrottnak és rendkívülinek is nevezhető az SVS SB16-Ultra. Az általunk eddig hallott high end mélysugárzók közé szépen beilleszkedik ár/érték arány és teljesítmény tekintetében is. Szubjektív, hogy kinek mi a legjobb, de kétségkívül ez volt az eddigi egyik legkiemelkedőbb, bivalyerőt és sebészi pontosságot kombináló aktív mélyláda, amivel mi találkoztunk. Ezért megérdemel egy Kiváló Termék cédulát.

Műszaki adatok

Felépítés: zárt
Hangszóró: 40 centis, kompozit üvegszál membránnal
Erősítő teljesítménye, típusa: 1500/5000 W (folyamatos/csúcs), D osztály
Frekvencia-átvitel: 16-460 Hz
Méretek: 508 x 500 x 510 mm
Tömeg: 55 kg
Ár: 899 990 Ft
Forgalmazó: Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Webshop: www.svsound.hu

Mérleg

+ A mobiltelefonos applikáció finomhangolási lehetőségeket tesz elérhetővé a felhasználó számára

+ Igény esetén iszonyatosan magas erőtartalékok, ugyanakkor szakértői segítséggel kellő integráció érhető el a többi hangfallal

+ Képességeit igyekszik zenei téren, intenzívebb koncertvideók és dinamikusabb felvételek esetén is (sikerrel) kamatoztatni

+ Terheléstől függetlenül, ha jól van beállítva, akkor békén hagyja azt a frekvenciasávot, ahol már a frontsugárzóknak kell dolgoznia, ezzel átengedve a hallható rezdüléseket, kritikus részleteket is

A herkulesi erő és kontrollált frekvenciaátadás, ill. modern extrák árát értelemszerűen megkérik

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:  5
Hangminőség zenére:  5
Hangnyomás:  5
Kivitel:  5
Szolgáltatások:  5
Ár/érték arány:  5

kivalo_termek_av_online_award SVS SB16-Ultra aktív mélyláda teszt kivalo termek av online award[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Akik komolyan érdeklődnek a klasszikus mélyhangok iránt, már ismerik az SVS aktív szub-hangfalait. Az elmúlt időben több alkalommal teszteltük az SVS márka más hangfalait, melyek nagyon jó benyomást tettek ránk. Most az álló hangfalpárt vizsgáltuk.

 

Az SVS Prime Tower álló audiophile hangfalak hangzása, – mint azt már korábban is írtuk – eltér az eddig ismert tengeren túli társak produkciójától. Mivel egy korábbi 5.1 -es tesztben már többé-kevésbé megismertük az SVS Prime Tower teljesítményét, nem volt kérdés, hogy egy tisztán sztereó környezetben is megvizsgáljuk.

A hangfalak felépítése

A klasszikus álló hangsugárzók karcsú kabinetje jó alapot ad a stabil, vibrációtól mentes kialakításra. Esetünkben is erről van szó, ugyanis az SVS Prime álló hangfalak esetében jó mechanikai merevítést kapott hangdobozokat láthatunk. Az előlapot nemcsak öncélúan készítették olyanra amilyen. A szépen megmunkált hangfalakat felfelé karcsúsodó formába átmenő kialakítással alakították ki, és ez a forma – a diffrakciós hullámok elkerülésére – a figyelmes tervezés eredménye. A hangszórókat védő selyem keret is követi az élek letörésének vonalát melyek még inkább növelik a hangsugárzó megjelenésének egyediségét. Tesztalanyunk az ársáv alapján talán nem kaphatná meg az Audiophile jelzőt, de a Prime mégis olyasmivel büszkélkedhet, aminek alapján túllép a saját kategóriáján. Ebben a kategóriában még nem, de a magasabb minőségi osztályba sorolt hangfalaknál, már bevált gyakorlat, hogy a tervezésnél úgynevezett fél utas hangszórókat is alkalmaznak.

A magas-sugárzó felépítése.
SVS Prime Tower hangfalpár teszt magas SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalp r teszt magas

A három és fél utas konstrukció, leginkább a nagyobb teljesítményű, minőségi hangfalaknál fordul elő, ahol már igencsak indokolt ez a megoldás, mivel a nagy kilengéseket produkáló mély hangszórókra bocsájtott magasabb frekvenciáknál, már hallhatóvá válnának az úgynevezett doppler effektus jelei. A plusz fél út abban segít, hogy a felső basszus sokszor bosszantóan erős jelei kordában legyenek tartva, ezért a tervezők a 165 Hz-es frekvenciavágás mellett döntöttek, amivel elérhető, hogy a hangzásnál, ne dúsuljon fel túlzottan a felső basszustartomány. A hátsó reflexnyílás megkettőzése első ránézésre érdekes lehet, mert ezek nem csak a légmozgás surrogását hívatottak elkerülni. A két mély-sugárzó egymástól szeparált kamrába került, ezért a hangfal itt egy keresztmerevítést is kapott, ami pontosan középen helyezkedik el.

SVS Prime Tower hangfalpár teszt db SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalp r teszt db

A közép és mély hangszórók Polipropilén membránt kaptak, viszont a magas hangszóró alumínium dóm, amit egy fém rács védelmez, és ez tartja a körgyűrű alakú akusztikus lencsét is. Az előlap példásan vastag, ami ez által remek rezgéscsillapítást biztosít, úgyhogy a doboz megépítésében semmiféle kritikus megépítési hibát nem találtunk. Kellemes extrának számít, hogy cserélhető, és csavarosan állítható gumilábakon áll, ami nem egy ráragasztott tappancs, hanem komoly, állítható tüske formájú gumi, de ezek mellett sokkal izgalmasabb, hogy fémből készült tüskék is rászerelhetőek, ha erre van igény. Többféle burkolattal készül, nálunk a zongoralakk fekete vendégeskedik, és a napfényben megcsillanó kabineten látszik, hogy az SVS Prime Tower álló hangfalak kivitelezése, gondos megmunkálása hibátlan.

Tesztelés közben

Az alig 93 centiméter magas és 20 centiméter széles hangsugárzó nem tűnik fenyegetően agresszívnek és a fentebb leírt letörés még karcsúbbá teszi a dobozt, ami lássuk be, nem igazán az amerikai dizájn elveket követi. Gyanússá teszi a dolgot azonban az a tény, hogy az „amerikai izomzat” ott van legbelül, és hogy a gyártó megengedi hozzá a 250 Wattos erősítő használatát is. Az SVS Prime hangfalakat egy Hegel H-160 sztereó erősítővel hajtottuk meg. Ez a kiváló minőségű erősítő, a szigorúan beállított frekvencia követésével tökéletesen alkalmas az SVS hangfalak minőségi megszólaltatására. Mint már említettem, ez a hangsugárzó, egy egészen más állomása az amerikai hangfalgyártásnak. A tengeren túli gyártók egyszerűen nem akarják a harsány hangzást nélkülözni, de az SVS bevállalja a barátságos és bensőségesebb hangok prezentálását. A Prime Tower álló hangfalpáros számos, teszteléshez használt felvételünk alkalmával bebizonyította, hogy már-már angol Hi-Fi-s érzeteket tud kelteni a hallgatóban. Érdekesség, hogy Amerika szülöttjeként is, tud olyan nyugodt hangon szólni, hogy akár egész nap hallgatható legyen, még akkor is, ha tesztelés közben – bevalljuk – néha a kelleténél is több teljesítménnyel hajtottuk őket. A forszírozott terhelés hatására sem kezdett harsányan és élesen szőrös hangzásúvá válni, a hangkarakter megmaradt a maga természetes valójában. A nagy részletességű HD FLAC Norah Jones felvételeket olyan stabilan és bensőségesen továbbította, ahogy azt csak a legjobbak tudják. Az előadó, Day Break című lemezének számaiban hallható ének és zongora hangok kiemelkedően élethűen szóltak az összeállított rendszeren.

SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalp r teszt

Természetesen „kemény” próbára is ítéltük a Prime Tower hangfalpárt, mégpedig a Metallica legújabb albumával, a Hardwired…To Self-Destruct-al. Tud a hangfal morcos hangon is kommunikálni, ilyen zenéken, ahol hemzsegnek a hangszerek és feszes a tempó, a Prime simán tudta tartani az ütemet, kontrollált és nyílt maradt, a hangja nem fordul át kakofóniába. De figyelem, fontos tudnunk, hogy a hangfal basszus prezentációja leginkább a falaktól való távolságra érzékeny. Kísérleteink során tapasztaltuk, hogy az SVS Prime Tower álló hangfalak szeretnek távolabb állni a falaktól, ellenkező esetben összemosódhatnak a közepestől mélyebb frekvenciák. Nem kell extrém nagy távolság a saroktól, de a 60 cm-es távolság betartása indokolt, ilyenkor már sokat tisztulnak a hangok. Mivel a Prime hangja elég mélyre megy, a teljességet akkor tudja nyújtani, ha elég nagy helyiségben használjuk, mert ha nincs megfelelő hely a nagy hullámhosszúságú hangoknak, akkor deficitet szenved az igazi mélyhang-átvitel, amit érdemes figyelembe venni.

Az SVS Prime Tower a kép szélén látható, de hogy ne érezze, hogy egyedülálló kapot társat is, mégpedig a nagyobb álló doboz az SVS Ultra tower személyében.
SVS Prime Tower hangfalpár teszt front SVS Prime Tower hangfalpár teszt SVS Prime Tower hangfalp r teszt front

Elkönyvelhetjük, hogy az SVS Prime Tower álló hangfalak hallgatása felüdülés volt számunkra, mondhatni páratlan élmény az óceánon túli kínálatból.

Ajánlás

A tesztelés tapasztalatai alapján leírhatjuk, hogy az SVS Prime dobozokból kijövő hang olykor elementáris erővel, néha meg simogatóan finoman, kellemesen vett körül bennünket, a hallgatott zeneszámtól függően. A Prime Tower-t letisztult, elegáns kinézet jellemzi és olyan hangzás, ami az eddig ismert tengeren túli gyártókkal ellentétben, szokatlanul finom hangkarakterrel rendelkezik. Viszonylag szerény érzékenysége miatt kell, és igényli is a komoly erősítő teljesítményt, és ha ez megvan, akkor a hangképben meglesz a kellő dinamika tartomány és a mindenkit elbűvölő klasszikus sztereó térhatás is, ami a gondtalan, élménybeillő zenehallgatáshoz kell. Mind ehhez már csak az ár/érték arány, amiről említést kell tennünk, ami a véleményünk szerint az optimális szintre van pozicionálva.

Tesztösszesítő:

Hang: 89
Általános: 88
Végeredmény: 88,5
Ár/érték arány: 8,9
Értékelés: Nagyon jó/ Kíváló

 

Röviden és velősen:

SVS Prime Tower hangfalpár teszt EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJgggKiváló hangzás
SVS Prime Tower hangfalpár teszt EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJgggNagyon jó mélyhang átvitel
SVS Prime Tower hangfalpár teszt EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJgggGyönyörü lakkozott kivitel
SVS Prime Tower hangfalpár teszt EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJgggár / érték arány

 

Tovább a termékhez

 

Hírként már írtunk róla, de kipróbálni csak mostanában tudtuk az SVS speciális mélyláda lábait, melyeknek neve SoundPath. Kissé kalandosra sikeredett a tesztelés, akit érdekelnek a tapasztalataink, olvassa el cikkünket!

svs-soundpath-rezgescsillapito-talp-teszt-av-online-1db SVS SoundPath rezgéscsillapító talp teszt / AV-Online SVS SoundPath rezg scsillap t  talp teszt AV Online 1db

Az elnevezés – SoundPath – keveset mond az átlag magyar házimozisoknak, ám a lényeget könnyű elmagyarázni: az SVS különleges mélyláda alátéteket, lábakat fejlesztett ki, melyek elméletileg hangminőség javulást eredményeznek.

svs-soundpath-rezgescsillapito-talp-teszt-av-online-db SVS SoundPath rezgéscsillapító talp teszt / AV-Online SVS SoundPath rezg scsillap t  talp teszt AV Online db

SoundPath Subwoofer Isolation System a teljes neve az acél tányérba ragasztott, elasztomer (rugalmas polimer) talpacskáknak, melyekhez öt különböző garnitúra, a szubládák aljában leggyakrabban előforduló menetekhez passzoló, rozsdamentes csavarokat mellékel az SVS. A kis pogácsák feladata összetett, de más egyebek mellett, az elérendő közös végcél a már említett, hangminőséget javító hatás. Képek alapján, de még az SVS PC-2000 szubcső tesztelése során is, fánkhoz hasonlító szerkentyűnek tűnt a SoundPath.

svs-soundpath-rezgescsillapito-talp-teszt-av-online-pc SVS SoundPath rezgéscsillapító talp teszt / AV-Online SVS SoundPath rezg scsillap t  talp teszt AV Online pc

Nos, ez meglehetősen távol áll az igazságtól, ugyanis nem kimondottan lapos, a magassága alig kevesebb, mint az átmérője. Ha mindenáron ennivalóhoz kellene kapcsolni, akkor legyen pogácsa. Töpörtyűs, mert azt nagyon szeretjük. Az általunk készített fényképeken látható, miről beszélünk.

svs-soundpath-rezgescsillapito-talp-teszt-av-online-2-db SVS SoundPath rezgéscsillapító talp teszt / AV-Online SVS SoundPath rezg scsillap t  talp teszt AV Online 2 db

Az egyebek

A gyártó leírása szerint a SoundPath felszereléséből szomszédaink is profitálnak, mert szubládánk szinte semmi rezgést nem fog átadni közvetlenül a padlónak, vagy szőnyegnek, amire helyezzük. További, nem elhanyagolható előnye, hogy kvázi elsimítja a padló esetleges egyenetlenségeit, mert puhasága okán nem érzékeny arra. Tüskékkel felfegyverzett hangfalakat aprólékos munkával kell szintezni, ha nem akarjuk, hogy billegjenek.

svs-soundpath-rezgescsillapito-talp-teszt-av-online-alja SVS SoundPath rezgéscsillapító talp teszt / AV-Online SVS SoundPath rezg scsillap t  talp teszt AV Online alja

A SoundPath-ok 4 centis magassága arra is jó, hogy a mélyláda alja ne feküdjön fel a házimozi szobákban általánosan alkalmazott, hosszú szálas, puha, süppedős szőnyegpadlóra, valamint az alsó reflexnyílásos, vagy lefelé néző membrános szubládákat hangolhatjuk velük.

Az elasztomer (külföldiül elastomere) egyik kedvező tulajdonsága a tapadó képesség, ami egy mélyláda számára úgy jön, mint éhező embernek egy falat kenyér. A membrán előre-hátra, a padló síkjával megegyező irányban mozog (kivéve, amikor függőleges irányban, az SVS kínálatában olyan az említett cső), ezt elsősorban az egész szerkezet tömege ellensúlyozza, ami viszont csak akkor lehet kellőképpen stabil támasz, ha szilárdan kapcsolódik az alatta lévő felülethez. Ezt maradéktalanul biztosítja a SoundPath, bármire helyezzük. Felmerülhetnek kétségek éppen a rugalmasság miatt, bennünk is voltak ilyenek, de a tesztelés során nyom nélkül elillant az összes.

svs-soundpath-rezgescsillapito-talp-teszt-av-online SVS SoundPath rezgéscsillapító talp teszt / AV-Online SVS SoundPath rezg scsillap t  talp teszt AV Online

Kétféle, 4 és 6 darabos kiszerelésben létezik a SoundPath. A négydarabos garnitúra 24 990 forintért vásárolható meg az itthoni forgalmazó, a Home Movie bemutatótermében és webáruházában. Mielőtt azon kezdenénk agyalni, hogy ez sok vagy kevés, nem árt figyelembe venni, hogy egészen egyedi megoldásról van szó. Az kétségtelen, hogy más gyártók akár többször ennyiért is kínálnak speciális lábazatokat, tüskéket, kúpokat, viszont olcsóbbat is találni a szaküzletekben. További tény, hogy csavarmenet elvétve fordul elő a belépő kategóriás, olcsó mélynyomók alján, és nem is azokhoz kínálja termékét az SVS, hanem a drágábbakhoz. Tehát nem garmadával, de azért akad sok olyan, amelyikre úgy illik a SoundPath, mintha hozzá tervezték volna. Erről feltétlenül meg kell győződni, még mielőtt valaki megvásárolná az extra lábakat!

A hatos csomag szükségességével talán nem mindenki van tisztában, ezért elmondjuk, hogy három SVS mélyláda aljára – PB12-PLUS, PB13-ULTRA, PB16-ULTRA – annyi, 6 db lábacska erősíthető fel. Ezen kívül egyedi megoldásokhoz is felhasználható, amikor 3-3 darabra állítjuk a szubládát, vagy bármilyen más hangfalat.

A tesztelés

Egy efféle kiegészítő tesztelése a legnehezebb feladatok közé tartozik, a szó kétféle értelmében is. Egyrészt emelgetni, forgatni kell a szubládát, talpáról az oldalára, lehetőleg valami puha felületre, példának okáért szőnyegre, hogy ne karcolódjon meg se a bevonata, se a parketta. Ezt követően ki kell tekerni a gyári kúpocskákat, azután a helyükre csavarozni a SoundPath-okat, majd visszaállítani az előbbi helyére. Az előzőleg eltávolított kábeleket – táp és szub – bedugni, főkapcsolót átbillenteni, erősítőt bekapcsolni. Leírni is sok, hát még végigcsinálni, pedig akkumulátoros csavarbehajtót használtunk, azzal próbáltuk gyorsítani a folyamatot, kevés sikerrel. Ezekből következik a másik nehézség, 3-4 perccel korábban hallottakra kell pontosan, minden részletre kiterjedően emlékezni, úgy hasonlítani ahhoz, ami éppen szól. Létezik megoldás a művelet egyszerűsítésére, két egyforma mélyláda és kábelezés, az egyik alatt SoundPath, míg a másik a gyári gumikúpokon áll. Annak a felállásnak is lennének problémás részletei, méghozzá a mélynyomók elhelyezése a szobán belül. Nincs két olyan pont, ahol pontosan azonosak lennének az akusztikai körülmények, amitől kapásból hendikeppel indulna az egyik versenyző. Ez valamelyest kiküszöbölhető a felcserélésükkel, amivel visszakanyarodtunk a már említett idő faktorhoz.

svs-soundpath-rezgescsillapito-talp-teszt-av-online-sub SVS SoundPath rezgéscsillapító talp teszt / AV-Online SVS SoundPath rezg scsillap t  talp teszt AV Online sub

Maga a mélyláda, amivel az imént vázolt műveletet tucatnyi alkalommal elvégeztük, az éppen nálunk vendégeskedő és szívből megszeretett SVS SB12-NSD volt. Hátuljába remek minőségű és ár/érték arányú kábeleket – IsoTek EVO3 Premier és Nordost Bass-Line – illesztettünk, a jelforrás szokott párosunk: Cambridge Audio CXU és CXR120 volt. Hanganyagunkban sem történt változás: The Incredible Hulk, Drive, Valkyrie, Legends of Jazz, BASSiX. Utóbbi egy direkt szubtartomány vizsgálatára készített CD, rajta sok más mellett, rezonancia-teszt zenékkel.

A filmjelenetek lejátszása során nem vettünk észre markáns különbséget a gyári kúpok és a SoundPath hatása között, bármennyire koncentráltunk rá. Mintha és talán szavak hagyták el legtöbbször ajkainkat. A rezonancia teszt során viszont előbukkant a spéci lábak pozitív hatása, konkrétan az, hogy feljebb, a maximum közelébe kellett csavarnunk a hangerőt, ha nemkívánatos membránmozgást akartunk kicsikarni az NSD-ből. Ugyanez játszódott le 25 hertzes mérőjellel, szépen, tisztán szólt. Mindeközben folyamatosan tapogattuk a parkettát, mennyi rezgést ad át a szubláda a SoundPath-on keresztül. Az eredmény nulla, semmi! Tehát ezt kipipálhatjuk, az alsó lakó nem fogja partvisnyéllel döfködni a plafont és nagykéssel sem támad ránk a sötét lépcsőház fordulójában. Persze csak képletesen, mert nem tételezünk fel senkiről gyilkos hajlamot, másrészt családi házban folyt a tesztelés, ahol legfeljebb az alapzatban közlekedő hangyák és a vakondok reklamálhatnának.

svs-soundpath-rezgescsillapito-talp-teszt-av-online-sub SVS SoundPath rezgéscsillapító talp teszt / AV-Online SVS SoundPath rezg scsillap t  talp teszt AV Online sub 1

Ajánlás

Mielőtt a konkrét ajánlásra rátérnénk, picit számolgassunk! Például az SB-2000 árának tizedébe kerül a SoundPath, és amennyiben megvásároljuk hozzá, még akkor is kiváló ár/érték arányú mélynyomó birtokosai leszünk. A nagyobb, drágább modellek esetében még csekélyebb arányt képvisel ez az extra. Mindezek ismeretében, érdemesnek tartjuk kipróbálásra a SoundPath-ot. A neten számtalan felhasználói beszámoló olvasható olyan pozitív hatásairól is, amiket nekünk nem sikerült belőle kicsiholnunk, de arról egészen biztosan nem a termék tehet, hanem az akusztikai és egyéb körülmények. Az ötlet elismerésre méltó, a kivitelezés is és az ígért izoláció maradéktalanul megvalósult.

forrás: av-online

 

 

Az SVS márkát leginkább kitűnő aktív mély-sugárzóiról ismerjük, miközben már teszteltük a kitűnő Prime 5.1 –es összeállítást, most nagy érdeklődéssel vettük kézbe az SVS Ultrákat, mert kíváncsiak voltunk, hogy milyen polchangfalat készítenek.

 

Mesébe illő megjelenés

Nem véletlenül adtunk meseszerű címet tesztünknek. A lakkozott fekete és fehér változatban készülő hangfalak (nálunk a fehér landolt), nélkülöznek mindenféle ívet és hajlatot, ehelyett a tervezők sokfelé különböző letöréssel kölcsönöztek izgalmas külsőt neki.

svs-ultra-az-allvanyos-hofeherke SVS Ultra - Az állványos hófehérke SVS Ultra Az  llv nyos h feh rke

Ha a „hófehérkék” külsejét elemezzük, akkor eddig ismeretlen új formai elemet fedezhetünk fel, ugyanis nem láttunk még más hangfalaknál ilyen karakteres, alulra elhelyezett 45 fokos letöréseket. Az előlapon is szép a hosszában megjelenő és felfelé egyre merészebben felfutó él kiképzés. A polírozott oldallapok kidolgozása és kifogástalan csillogása, határozottan High-End életérzést sugall. Ha hibátlan állapotban szeretnénk tartani a hangfalunkat, akkor csak arra kell ügyelnünk, hogy a beüzemeléskor azonnal ragasszuk fel a mellékelt gumi tappancsokat az aljára, nehogy megkarcolódjon a fényes felülete. Azzal, hogy a hangszórók kosarának az anyaga hideg fém, amit nagyon gondosan munkáltak meg, még inkább erősítik az „Ultra” minőséget, amit a nevében visel. A meghajtók szegélyeit nagy előtolású esztergálással munkálták véglegesre, aminek az eredménye a csodálatosan strukturált koncentrikus gyűrűkkel barázdált felület, csakúgy, mint egy vinyl hanglemezé.

svs-ultra-az-allvanyos-hofeherke-fekete SVS Ultra - Az állványos hófehérke SVS Ultra Az  llv nyos h feh rke fekete

svs-ultra-az-allvanyos-hofeherke-magas SVS Ultra - Az állványos hófehérke SVS Ultra Az  llv nyos h feh rke magas

 

A kétutas basszreflex hangfal magas-sugárzója egyébként szerelhető kivitelű alumínium membránú dóm, tehát szükség esetén később javítókészlettel felújítható, ami legfeljebb akkor lesz érdekes, ha még évtizedek múlva is ragaszkodunk az SVS Ultra hangfalainkhoz, ami nem kizárt dolog.

A közép/basszus hangszórók üvegszövet erősítésű kónuszok, amelyek a hang elszíneződését hivatottak elkerülni. A hátlapon reflexcsövet és kettős erősítésű vagy kábelezésű csatlakozót találunk, az utóbbit a Hardcore felhasználók maximális kiszolgálásáért építették be. Összegezve elmondhatjuk, hogy az SVS Ultra kettős szép, és korrekten elkészített hangfalpáros, melyek tiszta, hófehér kisugárzásukkal nagyon jó benyomást tettek ránk.

Tesztelés

A hangfalakat előzőleg kipróbált állapotban kaptuk meg a forgalmazótól, ezért a bejáratási procedúrát nem kellett végigvinnünk, egy érett „gyümölcsöt” ízlelhettünk meg. Az SVS Ultra párost a tesztelés során két erősítővel is társítottuk, egy Onkyo házimozi-erősítővel (Pure Audio Direkt beállításban) valamint egy klasszikussal, a Hegel H-160 –as sztereó végfokkal szólaltattuk meg őket CD és médialejátszó segítségével. Először csak a magunk örömére, kedvenc zeneszámokkal izzítottuk a hófehér kettőst, és ekkor még nem is a megszólalás konkrét minőségére figyeltünk, hanem csak barátkoztunk a hallott hanggal.

svs-ultra-az-allvanyos-hofeherke-par SVS Ultra - Az állványos hófehérke SVS Ultra Az  llv nyos h feh rke p r

Az állványos hangfalaknál az egyik leglényegesebb tényező, hogy tudjon annyi mély-hangot adni, hogy ne legyen hiányérzetünk zenehallgatás közben. A másik fontos dolog, hogy kellően levegős, könnyed, és jó térhatású hangot élvezhessünk. Az SVS Ultra hangja az Onkyo erősítővel kiforrott, széles frekvencia menetű, és kellően nagy térhatású volt, amivel első hallásra meglehetősen jó benyomást tett ránk.

Eljött az ideje, hogy mélyebben elmerüljünk a tanulmányozásában. Cikkünk írásakor a Metallica új albuma éppen a kedvencünk, – ronggyá hallgatjuk -, és most is ez van a CD lejátszónkban. Azon kívül, hogy végre egy ízig-vérig eredeti Metallica stílusú anyagot hallgattunk, észrevettem, hogy a zenében lévő komoly és elég mély lábdobhangot hallok szólni a hangfalból! A lemez szigorúan borús hangulata teljesen átjött az összeállított rendszeren. A gitárok hangja feszes és átható, elkönyvelhető tehát, hogy komoly méretű hangteret és nagy hangerőt is kapunk a pénzünkért. A kezdeti zúzás után nyugodtabb területre átváltva Takáts Tamás – „Élő Blues” lemezét hallgatva kész vagyok átadni magam a koncentrált zenehallgatásnak. Az „I am ready” szám szépen, élően szólt, és a hangszeres részletek definiáltan, energikusan jelentek meg a hangképben. Az együttesben minden zenész pontosan érzékelhető helyen játszott a saját hangszerén. Még néhány szám erről a lemezről és igazolva látom a gyártó törekvését, aki sikeres Subwoofereiből belecsempészett egy jó kis darabot az Ultrákba. A mélyeire nincs semmi panasz, de a fizikát azért nem tudja átverni, ugyanis az albumról hallgatott „Little Wing” szerzemény 45 Hz alatti tartományai már kissé homályosan jelennek meg. De álljunk meg egy pillanatra – ez egy kétutas polc hangszóró! Mit várhatnák többet rőle? Ez esetben nem kétséges, a gyártónak az egyik aktív mély-sugárzója tehetné tökéletessé a hangzást. Igen, ez kellene ilyenkor még hozzájuk!

svs-ultra-az-allvanyos-hofeherke-sb1000 SVS Ultra - Az állványos hófehérke SVS Ultra Az  llv nyos h feh rke sb1000

Akik nem riadnak meg a szubcsatorna használatától, a rendszerükbe beilleszthetnek egy SVS Subwoofert is.

A Hegel erősítőre átváltva ugyanazok a számok jobban kiteljesednek és légiesebbek, szeparáltabb hangszerhangokkal jelennek meg. A nagyobb csillapítási tényező leginkább a metal számokban jelent könnyebbséget a hangfalnak, így a gyors impulzusok feszesebbek és ezzel még jobban követhetőek lettek. A mély-hang érzet megvan, a pedálbasszus, basszusgitár vagy nagybőgő esetében is, látszik, hogy basszus specialista a gyártó, de a legmélyebb hangokat azért most sem hallom. A gitárok élesen pengnek, a húrok fémes hangjai kivételesen életszerűek ezzel az erősítővel. A térleképezés ragyogó, a hangszerek jól követhetőek és az ének számos esetben annyira leválik a hangfalakról, hogy kedvem lenne odamenni az énekeshez és átkarolni, hogy együtt énekeljek vele. Az Ultra mindkét erősítővel szépen muzsikált, kevés kivétellel nem volt szignifikáns a különbség a kétféle erősítés között. A hangsugárzó használatakor egyedül arra kellett odafigyelni, hogy bár szereti a hangerőt és a nagyobb teljesítménnyel hajtva nyújtja a maximumot, – ilyenkor jön meg az igazi életkedve -, azonban normál terhelés hatására is ki tud teljesedni. Az SVS Ultra-t állványon hallgatva természetes térérzethez, és sztereó panorámához jutunk. Komolyzenei műfajban éreztem csak egy kis bizonytalanságot a hegedűk hangjánál, mert nem éreztem a hangszerek lelkét, de ennek ellenére remek kis hangfal az SVS Ultra.

svs-ultra-az-allvanyos-hofeherke-meres SVS Ultra - Az állványos hófehérke SVS Ultra Az  llv nyos h feh rke m r s

A lakókörnyezeti mérésünk is igazolta az SVS ultra kiegyensújozott teljesítményét, figyelemre méltó a magas-sugárzó nagyon stabíl frekvencia átvitele.

A tesz közben szerzett tapasztalatink alapján elmondhatjuk, hogy az Ultra kedvenc zenei stílusa szerintünk a könnyűzene. Figyelembe véve, hogy a rézfúvósok mindegyikénél csodálatos hangokat ad, így a Jazz műfaj is nagyszerűen fekszik neki. A stabil színpadi térleképezés hatására a zeneszámok kellően élettel teltek, a koncert felvételekben hallható mocorgások és a számok között érzékelhető taps mind-mind a tesztelt polchangszórók prémium minőséget támasztják alá. Az Ultra elvitathatatlan előnye az analitikusan elemző hang, amivel beléphetünk a felsőbb kategóriás zenehallgatás birodalmába.

 

Ajánlás

Állványos „hófehérkénk”, az SVS Ultra-val történt ismerkedésünk során bizton állíthatjuk, hogy sok neves gyártó hangfalát a sarokba állítaná még a saját kategóriájában is, ezért javasoljuk, érdemes olyan helyen megvásárolni, ahol ki is tudjuk próbálni őket. Garantáljuk, nem fognak csalódni az eredményben.

 

Ár/érték arány: 8,8
Értékelés: Nagyon jó/ Kíváló

 

Röviden és velősen:

SVS Ultra - Az állványos hófehérke EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJggg Kiváló sztereó hangzás
SVS Ultra - Az állványos hófehérke EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJggg Hibátlan felépítés
SVS Ultra - Az állványos hófehérke EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJggg Kitűnő dizájn
SVS Ultra - Az állványos hófehérke EfGktgP EnK5Vbn9B 2Co1AUuPDonaPFWDZcE8PR3pkj5AJpuSwAdoALNOrNZjwxYgqdsghv4EhkfRDPi5f2jWNTWbDFatcznWuzwZ3XJVBHfjhNptl276QdHkwYzGKjfXAAAAABJRU5ErkJggg Ár/ érték arány

 

forrás: www.sztereomagazin.hu